Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen „Dan Velikog prela“

02.02.2018.

Jedan od četiriju nacionalnih praznika bunjevačke zajednice – „Dan Velikog prela“, obilježen je,  kako je to i običaj, na Marin, 2. veljače, u subotičkom restoranu „Spartak“. U okviru svečanosti, po tradiciji, izabrana je najljepša preljska pjesma, kao i najljepša prelja. Organizator manifestacije bio je Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM).

11650_1.jpg

Predsjednica NSBNM, dr. Suzana Kujundžić Ostojić, izjavila je, u tom povodu, da „Dan Velikog prela“ Bunjevci obilježavaju u znak sjećanja na 2. veljače 1879. godine, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju javno pokazali želju za isticanjem vlastitog postojanja i ponos na svoje podrijetlo.

11650_2.jpg

– Značaj je, među ostalim, i povijesni, jer su se na ovaj dan Bunjevci prvi put okupili na Velikom prelu, da se predstave i svojoj zajednici, ali i varoši u kojoj i danas žive u najvećem broju. Bila je to prilika pokazati se kao zajednica koja organizirano postoji. Zato smo i u Nacionalnom savjetu bunjevačke nacionalne manjine ovo proglasili kao naš nacionalni praznik, spojili smo povijest i tradiciju u suvremenom dobu. Slavimo Prelo slično kao i naši preci, ali se i borimo kao što su i oni radili, za očuvanje naše tradicije. Dok god nas ima i dok se držimo vlastitog identiteta i onog što jesmo, ima nade i budućnosti za nas – istaknula je Suzana Kujundžić Ostojić.

Nazočne je pozdravio i Bunjevcima čestitao nacionalni praznik gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

11650_3.jpg

– Dragi Bunjevci, svi smo mi ovdje povezani na jedan ili drugi način, zato i jesmo prijatelji, braća, susjedi, kumovi... Dijelimo ovaj prostor tijekom stoljeća, skupa tu živimo, zato su nam i nošnje i igre slične, zato se i veselimo na iste pjesme i ista kola. Ove godine obilježavamo 100 godina od stvaranja Kraljevine SHS koju smo stvarali zajedno, i Srbi i Bunjevci, i svi drugi narodi zajedno s nama. Ponosni smo na ono što su nam preci ostavili, a na nama je čuvati tu tradiciju, nastaviti njihovim putem, kako bi nove generacije bile ponosne i na nas – naglasio je gradonačelnik Laban.

Da je Veliko prelo značajno za bunjevačku zajednicu, ali i za Srbiju, potvrdio je i Vlado Radulović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

– Poruka ovakvog okupljanja je svakako u očuvanju posebnosti bunjevačke nacionalne manjine. Razgovarali smo s predstavnicima Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine i ukazali na značaj ove krovne institucije, kako kod Bunjevaca, tako i kod drugih nacionalnih manjina. Što se bunjevačke zajednice tiče, ostvaren je veliki napredak. Ističe se, prije svega, područje obrazovanja u kojem iz godine u godinu ima sve više djece koja slušaju nastavu na bunjevačkom govoru. Nadamo se da će ju uskoro slušati i na bunjevačkom jeziku, jer svi želimo da ovo bude završna godina u standardizaciji bunjevačkog jezika – rekao je Radulović.

Kulturno-umjetnički dio programa počeo je skečom „Imat ćemo bunjevačko prelo“, u izvođenju Stele Bukvić i Dušana Ivića, članova Dramske sekcije KUD „Bunjevka“, po tekstu Kate Kuntić. Potom je uslijedila prva preljska pjesma „Kolo igra, tamburica svira“ u izvođenju Tamare Babić i TO „Tajna“, a gosti su nestrpljivo čekali mimohod najljepših prelja, kao i proglašenje najljepše preljske pjesme.

11650_4.jpg

Prosudbeno povjerenstvo za izbor najljepše prelje činili su Kata Kuntić, Mirko Babičković i Mijo Mandić, uz sve goste na Prelu koji su i sami glasali. Za najljepšu je ove godine izabrana Ivana Dulić, Jovana Vidaković je bila prva pratilja, a Maja Antunović druga.

Najljepšu preljsku pjesmu, po ocjeni prosudbenog povjerenstva u kojem su bili Suzana Kujundžić Ostojić, Tamara Babić i Mirjana Savanov, napisala je Gabrijela Diklić, a nosila je naziv „Noć marinska“.