Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Seoske kuće za 30 izbjegličkih obitelji

06.02.2018.

Predstavnicima 30 izbjegličkih obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do sada nisu trajno zbrinute, danas su, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, svečano uručeni ugovori za kupnju seoskih kuća s okućnicom. Ugovori su dodijeljeni u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

11663_1.jpg

Obraćajući se nazočnima u Velikoj vijećnici, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban izjavio je da smo na koncu jednog višemjesečnog projekta u koji je subotička lokalna samouprava, s partnerima i donatorima, uložila veliku trud, da su rezultati pred nama i da je zadovoljan što će 30 izbjegličkih obitelji riješiti stambeno pitanje.

Uz konstataciju da na taj način jačamo i našu zajednicu u cjelini, on je istaknuo da ovo jest pravi izraz brige o našim sugrađanima koji su zbog ratnih zbivanja iz devedesetih godina spas potražili na području grada Subotice i tu se trajno nastanili.

11663_2.jpg

– Podsjećam da je u Povjereništvu za izbjeglice i migracije grada Subotice registrirano 13.600 izbjeglih i prognanih s prostora bivše Jugoslavije. Većina njih je ostala trajno živjeti u Subotici i još uvijek prolazi težak put integracije u naše društvo. Ovim programom koji je vrijedan više od 40 milijuna dinara mi, kao lokalna samouprava, u suradnji s partnerima pružamo im potporu u tom procesu i pomoć u rješavanju temeljnih životnih potreba – naglasio je Bogdan Laban, i dodao da je cijeli ovaj postupak proveden sukladno rokovima i pravilniku koji su definirani ugovorom između Grada Subotice i Komesarijata za izbjeglice i migracije.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj osigurati trajna stambena rješenja za najugroženije izbjegličke obitelji u regiji.

11663_3.jpg

–  Mislim da u Vojvodini ne postoji niti jedna jedina općina koja na ovaj način nije obuhvaćena ili sredstvima Regionalnog stambenog programa ili sredstvima iz proračuna. Od 2008. godine mi svakoga dana dodjeljujemo osam stambenih rješenja. Praktički je to najveće stambeno gradilište u zemlji i u sinergiji je s više od 140 lokalnih samouprava – kazao je Vladimir Cucić, komesar Komesarijata za izbjeglice i migracije.

Nazočne su pozdravili i korisnicima i njihovim obiteljima čestitali nove domove i državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Bojan Stević; regionalni koordinator za izbjeglice, iz veleposlanstva SAD, Sam Heeley; zamjenik šefa Misije OESS-a, Joseph Melot; šef operacija, iz predstavništva UNHCR u Srbiji, Andrej Kazakov; direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim osobama, Duško Ćutilo.

11663_4.jpg

Regionalni program stambenog zbrinjavanja sprovodi se uz podršku OESS-a i UNHCR-a, a financiran je sredstvima Europske unije, SAD-a, Njemačke, Italije, Norveške, Švicarske, Danske, Turske, Luksemburga, Cipra, Rumunjske, Češke, Slovačke i Mađarske.