Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 3. izvanredna sjednica Skupštine grada

02.03.2018.

Na 3. izvanrednoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj vijećnici Gradske kuće, većinom glasova vijećnika usvojena je jedina točka dnevnoga reda: donošenje Odluke o postavljanju spomenika Mátyásu Corvinu (Matija Korvin). Spomenik Matiji Korvinu, vlastelinu ovoga kraja, u povodu 560. obljetnice njegova krunisanja za ugarskog kralja bit će postavljen u Subotici, u ulici Matije Korvina br. 8, ispred ograde Reichlove palače.

11704_1.jpg

Spomenik u vidu prepoznatljive figure Matije Korvina bit će postavljen na postamentu koji će biti izrađen prema Idejnom projektu poduzeća „Support“ d.o.o. Subotica i sukladno rješenju Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Tekst spomen obilježja na postamentu glasi: „Matthias Rex (1458-1490)“. Na bočnoj strani postamenta bit će montirana spomen-ploča s tekstom ispisanim na srpskom jeziku ćiriličnim pismom, na mađarskom, hrvatskom i engleskom jeziku: „Spomenik Matiji Korvinu je postavio 2018. godine Čakanj Lajoš uz suglasnost Grada Subotice“.

Sredstva za postavljanje Spomenika osigurat će podnositelj zahtjeva za postavljanje Spomenika. O održavanju Spomenika brinut će se Javno poduzeće za upravljanje putovima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica. Postavljanje Spomenika bit će obavljeno po dobitku suglasnosti Ministarstva kulture i informiranja.

Povjerenstvo za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriju grada Subotice je na sjednici održanoj 21. veljače 2018. godine donijela zaključak o prihvaćanju prijedloga podnositelja zahtjeva Lajosa Csákánya iz Subotice, ulica Matije Korvina 7-8, o podizanju spomenika Matiji Korvinu.

Csákánj se obratio Povjerenstvu za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriju grada Subotice 19. veljače 2018. godine sa zahtjevom za dozvolu podizanja spomenika Matiji Korvinu. U zahtjevu je naveo da je Korvin bio vlastelin ovog kraja, da je vladao od 1458. do 1490. godine i da je bio poznat kao pravedan kralj prema svojim podanicima. Bio je sin beogradskog junaka Janka Sibinjanina (Hunyadi Jánosa).

Ideja podnositelja je da se sjećanjem na Matiju Korvina u Subotici, u ulici koja nosi njegovo ime, podigne spomenik u povodu 560. obljetnice njegova krunisanja. Podnositelj je pribavio i priložio zakonom propisane dokumente za postavljanje spomenika.

Za realizaciju ove odluke nije potrebno osigurati proračunska sredstva.