Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotičkim umirovljenicima uručene prve Penzionerske kartice

14.03.2018.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, i direktorica Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, filijala u Subotici, Snežana Marić, danas su, u Gradskoj kući, našim najstarijim sugrađanima – umirovljenicima, uručili prve Penzionerske kartice koje će rabiti umjesto umirovljeničkog čeka i kojom će ostvariti popuste. Dodjela Penzionerskih kartica dio je akcije koju skupa provode Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Republički fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u okviru koje će svakom umirovljeniku u Republici Srbiji – a njih Fond PIO trenutno ima 1.750.000 – do kraja travnja biti uručena besplatna Penzionerska kartica.

11730_1.jpg

Obraćajući se medijima nakon dodjele Penzionerskih kartica, Đukanović je izjavio da će i oko 33.000 umirovljenika iz našega grada, koliko ih je u riječnju ove godine bilo evidentirano u filijali Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Subotici, do kraja travnja dobiti ovaj dokument koji im omogućuje dokazati status umirovljenika, a da pri tome ne moraju pokazivati ček od mirovine ili rješenje o ostvarenom pravu.

– Na taj način umirovljenicima je omogućeno sigurno dokazivanje svog statusa, posebno ako se zna da umirovljenički ček, koji je pored imena i prezimena vlasnika sadržavao i visinu mirovine i adresu osobe, i rješenje o ostvarenom pravu sadrže veliki broj osobnih podataka koji se mogu zlorabiti. Veoma je važno i to što će umirovljenici moći ostvariti određene benefite i popuste, jer Fond PIO već ima brojne organizacije s kojima ima dogovor o umirovljeničkim popustima – naglasio je Ilija Đukanović.

I na subotičkoj lokalnoj samoupravi je, dodao je, kao i na svim drugim lokalnim samoupravama u našoj zemlji razgovarati s institucijama, poduzećima i ustanovama kako bi pokazali društvenu odgovornost i omogućili umirovljenicima prihvaćanje Penzionerskih kartica u što više situacija koje će našim starijim sugrađanima donijeti neke pogodnosti.

Snežana Marić je navela da ja Subotica trenutačno dobila 100 Penzionerskih kartica, da je danas, u Gradskoj kući, umirpvljenicima uručen dio tih kartica i da će preostale Penzionerske kartice umirovljenici koji dobiju poziv moći preuzeti u filijali Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Subotici.

– Penzionerske kartice Fonda PIO su besplatne i bit će dodijeljene bez naknade svim umirovljenicima, bez obzira koju vrstu mirovine koriste, odnosno jesu li starosni, obiteljski ili invalidski umirovljenici, bez obzira kolika im je mirovina, odnosno gdje im je prebivalište. Korištenjem Penzionerskih kartica umirovljenici u našoj zemlji će jednostavnije i sigurnije dokazivati vlastiti status i koristiti pogodnosti koje im status umirovljenika omogućuje, a da, pri tom, potpuno zaštite osobne podatke – istaknula je Snežana Marić.

11730_2.jpg

Nikola Đerić je prvi umirovljenik iz Subotice kome je uručena Penzionerska kartica Fonda PIO.