Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpora realizaciji programa „ROMACTED“

15.03.2018.

Članovi Gradskog vijeća Ilija Đukanović i Nataša Aleksić sastali su se, u Gradskoj kući, s projektnom službenicom ureda Savjeta Europe u Beogradu, Verom Kurtić, i predstavnicima Koordinacijskog tijela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji, dr. Nenadom Ivaniševićem i Danijelom Lakatoš. Sastanak je upriličen u povodu programa „ROMACTED“ – „Promoviranje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnoj razini“ – koji skupa provode Europska unija i Savjet Europe, a koji će se, uključujući i Suboticu, realizirati u ukupno deset gradova i općina u Srbiji.

 11733_1.jpg

Uz isticanje da su ciljevi programa „ROMACTED“ osnaživanje romske zajednice, kako na individualnoj razini tako i na razini kolektiva, i jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i vještina u radu na inkluziji Roma i Romkinja i primjeni koncepta dobre uprave, Ilija Đukanović je, obraćajući se medijima, naveo da u Subotici postoji jaka politička volja da se radi na unaprjeđenju položaja Roma i Romkinja koji žive na području našeg grada.

- Kao Član Gradskog vijeća, zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, i predsjednik Savjeta za unapređenje položaja Roma i Romkinja na području grada Subotice, na sastanku sam naglasio da Savjet dobro funkcionira, da imamo Akcioni plan do 2021. godine i da smo možda jedini grad u Srbiji na čijem teritoriju funkcioniraju i rade dva romska koordinatora. Imamo i pet pedagoških asistenata u obrazovnom sustavu, tri u osnovnim školama i dva u predškolskim ustanovama, a kao grad smo aplicirali i za zdravstvenog medijatora, gdje očekujemo pozitivan rezultat. Grad Subotica je spreman na svim poljima posvetiti se unaprjeđenju položaja Roma i Romkinja, s tim da ćemo pratiti sve programe na teritoriju Republike Srbije i u regiji kako bismo mogli aplicirati i još više unaprijedimo položaj romske zajednice u našem gradu – podcrtao je Đukanović.

Vera Kurtić se zahvalila Gradu Subotici u ime programa „ROMACTED“ i ureda Savjeta Europe u Beogradu na gostoprimstvu i dobroj političkoj volji da se uključi u ovaj program koji je, kako je navela, veoma značajan za romsku zajednicu, ali i za cijelo naše društvo.

Program „ROMACTED“, dodala je, traje do travnja 2020. godine, a jedan od ciljeva mu je i izgradnja političke volje i održivih politika kroz angažiranje lokalnih vlasti u unaprjeđenju demokratske javne uprave i poticanju lokalnih romskih zajednica za jačanje kapaciteta, kako bi Romi i Romkinje pridonijeli kreiranju, implementaciji i praćenju planova i projekata koji se odnose na njih.

Nenad Ivanišević je kazao da je predsjednica Koordinacijskog tijela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za razdoblje od 2016. do 2025. godine i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović dala apsolutnu potporu ovom programu i našim partnerima iz Savjeta Europe.

– Ponosan sam, kao Subotičanin, što se i Subotica, kao jedan od gradova pozitivne prakse i odnosa prema romskoj nacionalnoj zajednici, nalazi među 10 gradova i općina u našoj zemlji u kojima se ovaj program provodi. U višenacionalnim sredinama poput Subotice važno je istaknuti da se i država, i partneri iz Savjeta Europe, i lokalna zajednica brinu o svakom građaninu bez obzira koje je nacionalnosti, koje je boje kože ili koju seksualnu opredijeljenost ima. Mi iz Koordinacijskog tijela nastavit ćemo podupirati ovakve projekte, jer smatramo da su ravnopravnost, antidiskriminacija i sva pitanja po kojima je Srbija poznata, a to je, prije svega – da svaki građanin Republike Srbije uživa sva prava bez obzira kojoj nacionalnoj zajednici pripada – veoma značajni. Nastavit ćemo, također, suradnju i sa Savjetom Europe, i s Gradom Suboticom – poručio je Ivanišević.

11733_2.jpg