Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena restaurirana subotička Sinagoga

26.03.2018.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orbán prisustvovali su danas otvaranju restaurirane subotičke Sinagoge. Vučić je istaknuo da će u životu Židova, ali i ostalih Subotičana Sinagoga koja je obnovljena nakon 40 godina biti kuća molitve, učenja i okupljanja, a Orbán da će ovaj dan biti zapamćen kao dan kada je srednja Europa pokazala svoj najljepši lik svijetu – lik suradnje i međusobne tolerancije.

11750_1.jpg

Predsjednik Vučić posebno se zahvalio mađarskom premijeru Orbánu, bez čije pomoći, kako je naveo, ne bi bilo ovakvog „prelijepog sakralnog objekta koji djeluje nestvarno”.

– Sinagoga, druga po veličini u Europi nakon budimpeštanske, zasjala je kako zaslužuje. Na obnovi smo radili skupa i naporima i sredstvima i zato posebno hvala Orbánu bez čije potpore i sudjelovanja ova sinagoga ne bi ovako sijala – kazao je Vučić.

Radovi su, kako je naveo, povezali ne samo Židove s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dviju zemalja, ali i međunarodne institucije, približili ljude...

– Sretan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću ljepšu nego ikada, ali sam sretan i što će ovdje dolaziti i svi drugi. To će biti i kulturno stjecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Europe, jer su ovakvi objekti rijetki – naglasio je Vučić.

11750_2.jpg

Subotička Sinagoga, dodao je, postat će jedan od simbola naše zemlje, ali i simbola tolerancije, razumijevanja.

– Mogli su i Mađari i Viktor (Orbán) nama Srbima naći nebrojene zamjerke, mogli su ulaziti u sukobe, kao da smo ih malo imali, ali on je želio da izgradimo najbolje moguće odnose i zato mogu sada potvrditi da imamo najbolje odnose u povijesti Srba i Mađara i najbolje odnose između dvaju zemalja – podcrtao je predsjednik Vučić.

Viktor Orbán je istaknuo kako će ovaj dan biti zapamćen kao dan kada je srednja Europa pokazala svoj najljepši lik svijetu - lik suradnje i međusobne tolerancije.

On je kazao da su srbijensku i mađarsku vladu spojili poštovanje prema židovskom narodu, kao i da je Sinagoga okretanje prema budućnosti u kojoj Židovi, Srbi i Mađari žive zajedno.

11750_3.jpg

– Srbi i Mađari već žive zajedno u Subotici, a danas šaljemo poruku da je ovo Europa u kojoj želimo živjeti - u miru i sigurnosti svi skupa – istaknuo je Orbán.

Podsjetio je da je mađarska vlada opredijelila 10 milijardi forinta za program obnove sinagoga diljem Europe i dodao da, nakon Drugog svjetskog rata i razdoblja komunizma, Mađarska smatra da je obveza svih omogućiti da kršćani i Židovi žive slobodno.

- Središnja Europa ima samo jedan put, a to je Europa koja se drži kršćanske i židovske zajednice. Mislimo da je Srbija trebala odavno biti s nama u EU i želimo joj mnogo uspjeha na tom putu - naglasio je Viktor Orbán.

Vrhunski rabin Srbije Isak Asiel rekao je da su subotički Židovi podigli zdanje Sinagoge početkom 20. stoljeća i tako „utkali sebe u temelje Subotice, kako u vjerskom tako i u svakom drugom smislu”.

11750_4.jpg

Asiel smatra da Sinagoga više nije samo židovska već i subotička ostavština i mjesto za sve ljude koje će zračiti ljubavlju.

– Ovo je naslijeđe i Subotice i Srbije i Mađarske i Europe i svijeta i hvala srbijanskoj i mađarskoj vladi koje su je obnovile od temelja i stvorile mjesto okupljanja i ljubavi – rekao je Asiel.

Svečanosti otvaranja sinagoge trebao je biti nazočan i predsjednik Vlade Izraela Benjamin Netanjahu, ali budući da je bio spriječen iz opravdanih razloga uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome navodi da obnova Sinagoge predstavlja odavanje počasti „živoj židovskoj zajednici u Subotici”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj pres-konferenciji s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, održanoj poslije svečanog otvaranja Sinagoge, da su njihovi razgovori danas bili bez otvorenih pitanja i da su jedine teme bile kako skupa raditi na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih tvrtki dođe i ulaže u Srbiju i kako da se naše kompanije pozicioniraju u Mađarskoj.

11750_5.jpg

Subotička Sinagoga je izgrađena 1902. godine prema projektima budimpeštanskih arhitekata Marcella Komora i Dezsöa Jakaba. Prvi korak na restauraciji Sinagoge, koja se sastoji od serije projekata rađenih tijekom više desetljeća, napravljen je 1978. godine kada su fotogrametrijskim mjerenjem dokumentirali aktualno stanje građevine, a također su izradili i dokumentaciju statičke sanacije. Iste godine je započeta izrada planova restauracije konstrukcije glavne kupole i rekonstrukcije svodova, što se zatim nastavilo popravkama i djelomičnim zamjenama krovnih crijepova, limenih elemenata i oluka, a također i izgradnjom novog sustava rasvjete.