Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

I Subotica u akciji „Pravilno je sigurno”

11.04.2018.

U okviru kampanje pod nazivom „Pravilno je sigurno“, namijenjene učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, edukativni tim poduzeća „Infrastruktura željeznice Srbije“ održao je predavanje u Osnovnoj školi „Szécsényi István“. Cilj multimedijalne prezentacije je upoznati djecu kroz interaktivnu komunikaciju s temeljnim pravilima sigurnog i pravilnog ponašanja u blizini pruge i na cestovnim prijelazima.

11778_1.jpg

Prezentaciji je prisustvovala i Nataša Aleksić, članica Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja koja je, obraćajući se medijima, navela da tim koji provodi edukacije tijekom jednog dana može obići tri škole koje teritorijalno nisu značajno udaljene jedna od druge i da će danas, pored OŠ „Szécsényi István“, predavanja biti održana i u osnovnim školama „Đuro Salaj“ i „Matko Vuković“.

– U srijedu, 18. travnja, akcija će se održati u školama 'Kizur István', 'Jovan Jovanović Zmaj' i 'Jovan Mikić', a 25. travnja u OŠ 'Sonja Marinković' i u osnovnim školama u Novom i Starom Žedniku. Znanstvena istraživanja i statistički podaci nedvojbeno pokazuju da je ovaj vid edukacije kod najmlađih najbolji način za razumijevanje potencijalnih opasnosti, kao i prihvaćanje činjenice da je samo pravilno ponašanje sigurno – istaknula je Nataša Aleksić.

Uz podsjećanje da je koncem kolovoza 2017. godine otvoren rekonstruirani i modernizirani cestovni prijelaz koji se nalazi na križanju magistralne pruge Subotica–Bogojevo–državna granica–Erdut i Grabovačke ulice (Proleterskih brigada) i da su opremanje tog prijelaza financirali Grad Subotica i „Infrastruktura željeznice Srbije“, glasnogovornik ovog poduzeća Nenad Stanisavljević najavio je da će subotička lokalna samouprava i „Infrastruktura željeznice Srbije“ a.d., kao društveno odgovorno poduzeće, zajednički investirati u osiguravanje još dva cestovna prijelaza u Subotici: u Koparskoj ulici i na Bajskoj cesti.

– Suradnja ostvarena između Grada Subotice i 'Infrastruktura željeznice Srbije' primjer je koji pokušavamo prenijeti i na druge lokalne samouprave u našoj zemlji. Na teritoriju grada Subotice postoji 51 pružni prijelaz i mislim da je upravo zbog toga veoma važno što ćemo u ovoj našoj akciji u predstojećem razdoblju učenike od prvog do četvrtog razreda iz devet subotičkih osnovnih škola upoznati s osnovnim pravilima sigurnog i pravilnog ponašanja u blizini pruge i na cestovnim prijelazima – naglasio je Stanisavljević.

Kampanja „Pravilno je sigurno“ poduprta je od međunarodne željezničke unije i međunarodne organizacije ILKAD, čiji je „Infrastruktura željeznice Srbije“ ravnopravni član, a koja se bavi medijskom i edukativnom prevencijom nesreća na cestovnim prijelazima.

Akcije se organiziraju u onim općinama i gradovima gdje je učestalost željezničkog prometa najveća, kao i tamo gdje su se do sada događale nesreće na cestovnim prijelazima, a osobito i u onim dijelovima Srbije u kojima će nakon modernizacije biti značajno povećana brzina vlakova ili nakon više godina revitalizirana pruga i ponovno uspostavljen putnički željeznički promet.