Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Za projekte prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije do 2020. osigurano 40 milijuna eura

17.04.2018.

Na konferenciji održanoj u Velikoj vijećnici Gradske kuće svečano je obilježeno otvaranje Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija za razdoblje 2014. – 2020. godine. Cilj programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvitka prekograničnog područja. Proračun programa, u ukupnom iznosu od 40 milijuna eura, namijenjen je projektima koji se odnose na četiri tematske prioritete: zapošljavanje, socijalnu inkluziju i zdravstvo; okoliš, prevenciju rizika i proizvodnju energije; turizam, kulturno i prirodno naslijeđe; konkurentnost i razvitak malih i srednjih poduzeća.

11787_1.jpg

Riječ je o Programu europske teritorijalne suradnje, koji nastavlja uspješnu suradnju Hrvatske i Srbije. Programsko područje obuhvaća teritorije četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika.

Ukupan proračun programa, osiguran iz sredstava Europske unije i dodatnih sredstava država koje sudjeluju, iznosi 40 milijuna eura, od čega su IPA sredstva 34,6 milijuna eura. Koordinator pripreme projekta je Ministarstvo regionalnog razvitka i zaklada Europske unije Republike Hrvatske, a operativno ga realizira Agencija za regionalni razvitak Republike Hrvatske, kao upravljačko tijelo i Ministarstvo za europske integracije, kao nacionalno tijelo u Republici Srbiji.

Na konferenciji su sudjelovali pomoćnik ministra za europske integracije u Vladi Republike Srbije Mihajilo Dašić, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić, Joana Kirilo, iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku u Europskoj komisiji, Stella Arneri, direktorica Agencije za regionalni razvoj, Anđelka Hajdek iz upravljačkog tijela Programa i Davor Skočibušić, šef Zajedničkog tajništva Programa.

Tijekom uvodne konferencije sudionici iz državnih, općinskih i gradskih institucija i udruga s područja Hrvatske i Srbije informirani su o sadržini i ciljevima Programa i o Drugom pozivu za dostavljanje prijedloga projekata, a predstavljen je i dobar primjer realizacije projekta iz Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata.

Ivana Anđelković iz Turističke organizacije grada Subotice i Miroslava Babić, članica Gradskog vijeća, predstavile su projekt S.O.S. koji će se provoditi sljedeće dvije godine, do konca kolovoza 2019. godine. Projektom će biti vrjednovano zajedničko kulturno naslijeđe Osijeka i Subotice kroz revitalizaciju naslijeđa razdoblja secesije i njegovu integraciju na prekograničnoj razini i promociju novog zajedničkog turističkog proizvoda na tržištu.

Jedna od projektnih aktivnosti je i izrada tehničke i strateške dokumentacije za restauraciju Art Nouveau zgrade Gradske kuće u kojoj je danas održana svečana konferencija.