Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obnovljen rad Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice

19.04.2018.

Na sastanku Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice, prvom u ovoj godini, obnovljen je rad ove lokalne mreže formirane 2013. godine kroz Memorandum o suradnji relevantnih aktera koji se u našem gradu dugi niz godina bave tom problematikom. Sastanak je poduprlo i Udruženje građana „Atina“, iz Beograda, koje je pozvalo grad Suboticu i Mrežu biti dijelom projekta „Od opasnosti do sigurnosti: Unaprjeđivanje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji“, koji provode skupa s Međunarodnim komitetom spasa, uz potporu Ureda američkog State departmenta za borbu protiv trgovine ljudima.

11791_1.jpg

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović je, obraćajući se medijima, izjavio da je početkom kolovoza 2017. godine usvojena Strategija prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, osobito ženama i djecom, i zaštite žrtava u razdoblju od 2017. do 2022. godine koju provode državna tijela i tijela lokalne samouprave Republike Srbije u okviru svojih ovlasti, u suradnji s organizacijama civilnog društva.

Jedan od prvih zadataka, naveo je, predviđen Akcionim planom za provođenje Strategije jeste unaprjeđenje partnerstva na lokalnoj razini kroz analizu rada lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima, formiranih u 17 gradova među kojima je i Subotica.

– Upravo iz tih razloga, od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutarnjih poslova dobili smo, kao lokalna samouprava, određene smjernice, a jedna od njih je ponovno aktivirati rad lokalnih timova. Temelj za rad naše lokalne mreže jeste Memorandum o suradnji iz 2013. godine i angažiranje Udruženja ’Atina’, iz Beograda. Kako se Subotica nalazi na migrantskoj ruti, to pojačava opravdanost formiranja i djelovanja lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima – istaknuo je Đukanović, i dodao da će Mreža raditi i na podizanju svijesti naših sugrađana, djece, mladeži, roditelja i svih osjetljivih skupina o prevenciji i suzbijanju trgovine ljudima, osobito ženama i djecom.

11791_2.jpg

Članica Udruge „Atina“, Jelena Hrnjak, naglasila je kako je cilj formiranja Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice da Subotica preuzme veću odgovornost i koordinaciju nad svim aktivnostima koje se odvijaju po pitanju suzbijanja trgovine ljudima u ovom gradu.

– S nacionalne razine je, praktički, donijeta odluka da Mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice mora biti u većoj mjeri formalizirana i da bi trebalo više raditi na samoj identifikaciji žrtava trgovine ljudima, kao i na njihovoj zaštiti. Udruženje ’Atina’ će pružiti potporu subotičkoj lokalnoj samoupravi na ovoj inicijativi i kroz realizaciju projekta ’Od opasnosti do sigurnosti: Unaprjeđivanje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji’ koji provodimo skupa s Međunarodnim komitetom spasa, uz potporu Ureda američkog State departmenta za borbu protiv trgovine ljudima. To znači da ćemo sljedeće dvije godine posvetiti unaprjeđenju sustava zaštite žrtava trgovine ljudima u gradu Subotici – kazala je Jelena Hrnjak.

Pored predstavnika lokalne samouprave, sastanku Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice, održanom na Otvorenom sveučilištu, prisustvovali su i predstavnici Tužiteljstva, policije, Centra za socijalni rad, organizacija civilnog društva, Crvenog križa i Nacionalne službe za zapošljavanje.