Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradski muzej proslavio 70 godina postojanja

24.04.2018.

Gradski muzej u Subotici je, prigodnom svečanošću, proslavio 70 godina postojanja i rada na očuvanju kulturne i prirodne baštine, na očuvanju kulturnoga identiteta ovog kraja.

11803_1.jpg

Direktor Gradskog muzeja, István Hullo, podsjetio je ovom prigodom da je nakon Reichlove palače (1948–1968) i Gradske kuće, ova kulturna institucija prije 10 godina premještena u sadašnji prostor – najamnu palaču Mikse Demetera koja je tako postala treća kuća za nekoliko desetaka tisuća predmeta o prošlosti grada, kao i za zaposlene u Muzeju.

– Svakom muzeju koji dobro radi nedostaje prostor za svoj materijal. I nama nedostaju novi vanjski depoi, magazinski prostori za veće predmete i zavičajna, odnosno stalna postavka, mada su tematske cjeline koje su sada postavljene privlačne i dinamične. Muzej prati suvremene trendove, u tijeku je digitalizacija u svim odjeljenjima, a intenzivirali smo i suradnju, osobito međunarodnu, na brojnim projektima – kazao je Hullo.

Predsjednik Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije, Slavko Spasić, smatra da Gradski muzej u Subotici predstavlja duhovno-kulturno središte vlastitog društvenog okruženja koje, s jedne strane, utiče na sadržaj njegovog rada, a koje on, s druge strane, tumači.

On je podcrtao kako ne smijemo zaboraviti da institucije koje se bave proučavanjem, zaštitom i prezentacijom kulturne baštine predstavljaju krovne ustanove kulture i ponos svake države.

- Svi mi imamo isti zadatak, sačuvati i promovirati kulturno i prirodno naslijeđe države Srbije,  ‘nahraniti’ dušu posjetiteljima, naučiti djecu o ljepoti zemlje u kojoj žive, strancima s ponosom pričati o zemlji u koju su došli. Muzeji moraju postati brend koji predstavlja sastavni dio kulturno-turističke ponude. Kultura nije trošak, već značajan segment gospodarskog razvitka. Da bismo to ostvarili, neophodna je dinamičnost, ali ne samo u unutarnjoj strukturi već i u poslovnoj strategiji i tehnici komuniciranja – istaknuo je Spasić.

Članica Gradskog vijeća, zadužena za područje kulture, Miroslava Babić, rekla je da Gradski muzej – sada smješten u secesijskoj palači iz 20. stoljeća, najamnoj kući Mikse Demetera – dobiva vlastitu zgradu u vremenu kreativne industrije, digitalizacije i novih vidova vizualnih medija, s posebnim osvrtom na edukaciju.

- Muzej prihvaća zamisao o edukaciji kroz svoje kolekcije, zbirke, edicijom kataloga, godišnjaka. Sam odlazak u muzej trebao bi obrazovati i uključiti posjetitelje u svoje postavke o povijesti prostora, o tome da su predmeti koje vide važni očevici života naroda koji su se naseljavali, odlazili i vraćali. Vremeplov našeg kraja, putovanje u prošlost, pun je izazova u očuvanju i predstavljanju prirodnjačkih, arheoloških, antropoloških, historijskih, pedagoških i etnoloških vrijednosti. S najljepšim pogledom na bajkovitu Sinagogu, Gradski muzej spaja jučer i danas, vrijeme iza nas i vrijeme pred nama – naglasila je Miroslava Babić, i dodala da će se subotička lokalna samouprava i dalje truditi biti potpora i pratiti napore u ostvarivanju daljnjih ciljeva ove kulturne institucije.

U okviru Gradskog muzeja u Subotici od rujna 2002. godine radi odjeljenje u Bačkoj Topoli sa stalnim postavkama iz područja biologije, arheologije, lokalne historije, književnosti i povijesti umjetnosti.