Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Prvosvibanjski uranak“ na Paliću

01.05.2018.

Tradicionalni, trideset i peti po redu „Prvosvibanjski uranak“ na Paliću i ove godine okupio je veliki broj posjetitelja. Jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Republici Srbiji danas je posjetilo oko 40.000 ljudi. Procjena organizatora ove manifestacije je da će Palić, u razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja, koliko traje ovogodišnji „Prvosvibanjski uranak“, posjetiti oko 70.000 gostiju iz naše zemlje i inozemstva.

11817_1.jpg

Izvršiteljica za turizam u DOO „Park Palić“, Radmila Šakić, izjavila je da je pored Palićkog jezera izložena bogata obrtno–ugostiteljska ponuda uz tradicionalnu kuhinju i specijalitete.

– Na Paliću je sada nezaobilazan veliki luna park, najveći u Srbiji, koji se prostire na 10.000 četvornih metara. Velika blagovaona je uz obalu jezera, na prostoru od Muškog do Ženskog štranda, a Zoološki vrt ima odličnu ponudu i djeca mogu svakih sat vremena hraniti životinje i sudjelovati u raznim igraonicama i radionicama. Na Velikoj terasi održava se Festival rakije i vina, a svi prilozi namijenjeni su za izgradnju Srbija parka, parka povijesti i geografije koji će se nalaziti na Paliću – rekla je Radmila Šakić.

Svi smještajni kapaciteti su već ranije rasprodani, a gosti su na Palić došli iz cijele Srbije, susjedne Mađarske, Rumunjske i Slovenije.

11817_2.jpg

Pored jezera je više stotina izletnika koji se odmaraju, a u okolici Subotice veliki broj građana u društvu obitelji i prijatelja praznik provodi uz roštilj-zakusku u Kelebijskoj šumi, pored Majdana i Radanovačkoj šumi ili Tresetišta.

U okviru „Prvosvibanjskog uranka“ održana je i 43. sportsko-rekreativna manifestacija „Trimbi“, koja podrazumijeva vožnju biciklom, rolerima ili pješačenje od Subotice do Palića.

Pokrovitelj ove manifestacije na kojoj je sudjelovalo 373 rekreativca, što je za trećinu više u odnosu na prošlu godinu, je resor za sport i omladinu grada Subotice koji je osigurao tri glavne nagrade, dok su utješne nagrade osigurali DOO „Venera Bike“, „Pionir“, Zoološki vrt Palić, JKP „Stadion“ i subotičko Dječje kazališe.

Start „Trimbija“ bio je kod zgrade Sokolskog doma ili bivšeg kina „Jadran“, u Subotici, a cilj ispred rekonstruiranih sportskih terena na Paliću. Svi sudionici, bez obzira na redoslijed dolaska na cilj, sudjelovali su u izvlačenju tri glavne (bicikla) i 23 utješne nagrade.

11817_3.jpg

Tradicionalno su nagrađeni najmlađi i najstariji sudionik „Trimbija“ – Nikola Mikulić (5 godina) i Dmitar Kovačević (83 godine), kao i vlasnik najzanimljivije bicikle – drvenog tricikla.

Izvučene su i tri glavne nagrade – tri bicikle, koje su dobili Zlatko Vojnić, Andrej Toronij i Klementini Vojnić.

U okviru „Trimbija“ organiziran je i Poligon spretnosti za sve sudionike koji su na cilj stigli do 10 sati. U konkurenciji 34 natjecatelja, najspretniji u muškoj konkurenciji bio je Nikola Ruski (17), a u ženskoj Lidija Uzelac (13).

11817_4.jpg