Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 12. Otvoreni kup Jugoistočne Europe u jedrenju za klasu „optimist”

04.05.2018.

Na Paliću se, od 4. do 6. svibnja, održava dvanaesti po redu Otvoreni kup Jugoistočne Europe za klasu „optimist” (SEEOOC - South East Europe Open Optimist Cup), u okviru koga se natječu 92 natjecatelja dobi do 15 godina iz sedam zemalja: Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Najveću međunarodnu regatu u našoj zemlji, koja je tijekom proteklih 11 godina okupila najmlađe jedriličare s tri kontinenta: Europe, Azije i Afrike, danas je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Subotice Timea Horvát.

11820_1.jpg

Ovo nadmetanje prvotno je bilo održavano kao regionalno natjecanje koje je omogućilo najmlađim jedriličarima iz naše zemlje iskusiti jedrenje po svim standardima koja važe za velike svjetske regate, podsjetila je, otvarajući manifestaciju, Timea Horvát. Ova internacionalna regata, dodala je, svake godine u svibnju donosi mnogo radosti, smijeha i druženja djece koju – bez obzira na to što dolaze iz različitih kultura i što ne govore istim jezikom – povezuje jedrenje.

– Uz mladenačku veselost i dječji žagor koji prati regatu, ozbiljnost ovog natjecanja dokazana je i činjenicom da su mnogi od tih natjecatelja postali osvajači europskih i svjetskih priznanja u jedrenju. Uvjereni smo da će ova regata biti još veća i da će u predstojećim godinama natjecanja postati sve ozbiljnija, a druženja sve ljepša – naglasila je Timea Horvát, i pri tome poželjela svim jedriličarima dobar vjetar i rezultate.

Nazočnima se obratio i natjecateljima poželio dobre sportske rezultate i predsjednik Skupštine Sportskog saveza grada Subotice, Atila Kikić.

Veliki trud koji je organizator manifestacije, Jedriličarski klub „Palić“, uložio u razvijanje i poboljšanje ove regate donio je prave rezultate: regata je postala međunarodno priznata, a dobivena je i potpora IODA – svjetskog autoriteta za jedrenje za „optimiste“ – kao i mnogih svjetskih asocijacija jedrenja. I EUROSAF – Svjetska organizacija jedriličarskih sudaca – podupire JK „Palić“ tako što omogućava da ovu regatu vode vrhunski regatni oficiri i suci iz cijeloga svijeta.

SEEOC regata je do sada ugostila jedriličare iz 17 zemalja: Albanije, Alžira, Bugarske, Crne Gore, Češke, Jermenije, Japana, Cipra, Kenije, Kirgistana, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Dvanaesti Otvoreni kup Jugoistočne Europe u jedrenju za klasu „optimist” poduprli su Ministarstvo omladine i sporta, Pokrajinsko tajništvo za sport i omladinu i Grad Subotica.

11820_2.jpg