Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dan pobjede nad fašizmom

09.05.2018.

Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja, obilježen je polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice vijenac na Spomenik žrtvama fašizma položilo je izaslanstvo koje je predvodio zamjenik predsjednika Skupštine grada Subotice, Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Sjevernobačkog upravnog okruga izaslanstvo koje je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.

11829_1.jpg

Vijence na Spomenik žrtvama fašizma položila su i izaslanstva Vojske Srbije, veleposlanstva Ruske Federacije, Židovske općine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Veljko Vojnić je izjavio da je 9. svibnja značajan datum ne samo za Suboticu i Srbiju nego i za sve građane diljem Europe, da on simbolizira pobjedu slobodnog svijeta nad totalitarnim mrakom nacizma koji je prijetio uništiti ga i da je toj povijesnoj pobjedi pridonio i naš narod, i naša zemlja.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, rekao je da je u Drugom svjetskom ratu, koji se vodio na teritorijima 61 zemlje, život izgubilo oko 55 milijuna ljudi i da ogromnog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica u kojoj je stradalo više od 7.000 građana.

– Subotica je dužna nove naraštaje učiti na poukama tih žrtava i njihovim idealima. Iz dubokih moralnih razloga borci NOR-a, potomci, sljedbenici i svi domoljubi ne mogu dozvoliti lažno prekrajanje historije i negiranje historijske uloge partizana u borbi protiv okupatora – naglasio je, među ostalim, Maksim Bakrač.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i prigodnim programom subotičkih gimnazijalaca. Po završetku svečanosti na Trgu žrtava fašizma, vijenci su položeni i na spomenik palim vojnicima Crvene armije, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

11829_2.jpg