Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo deveti Turistički forum na Paliću

09.05.2018.

U kongresnoj dvorani Velike terase na Paliću počeo je deveti Turistički forum, u organizaciji Turističke organizacije Srbije, a u suradnji s ovogodišnjim domaćinom, Turističkom zajednicom grada Subotice. Forum je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija, Rasim Ljajić, koji je pozdravio nazočne turističke radnike i poželio im uspješan rad. Cilj Foruma je da kroz edukativne sesije i radionice upozna predstavnike lokalnih turističkih zajednica sa suvremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističkih potencijala.

11832_1.jpg

Ministar Ljajić je tom prilikom rekao kako podaci govore o rastu broja turista i prometa, da je devizni priliv u prva dva mjeseca ove godine veći za 18 posto i da sve govori o tome da će zacrtani ciljevi za ovu godinu biti dostignuti, a oni su: 3,5 milijuna turista, od toga 1,7 milijuna stranih turista, 9,5 milijuna noćenja i ostvaren devizni priliv između 1,35 i  1,4 milijarde eura.

- Kod nas, kao i u većini drugih zemalja najveći broj turista, oko 80 posto, dolazi iz neposrednog „susjedstva”. Zato svako regionalno predstavljanje, prezentacija, pridonosi rastu broja turista. Ni u kom slučaju ne zanemarujemo regionalna tržišta ali ove godine se fokusiramo na tržište Kine, države koja je među osam zemalja po najvećem broju turista u Srbiji, važna nam je Rusija, zatim  Iran kao novo tržište – rekao je Ljajić.

On je ocijenio da je Palić turističko odredište s najvećim potencijalom, ali, kako je rekao, to nije dovoljno.

11832_2.jpg

- Očekujemo da za narednih pet godina Palić iskoristi svoje potencijale. Još uvijek razmatramo nekoliko opcija, trenutačno se radi projekt izgradnje otvorenih i zatvorenih bazena na Paliću. Vidjet ćemo hoće li biti taj ili neki drugi projekt koji će kandidirati Grad Subotica. To još nije precizirano ali je sigurno da ćemo učiniti mnogo toga kako bi Palić u sljedećih pet godina dosegnuo rang turističkih odredišta poput Zlatibora, Beograda, Vrnjačke banje – nagovijestio je ministar Ljajić.

U prilog tome je i deveti Turistički forum koji, kako je istaknula Marija Labović, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije, ima za cilj kontinuiranu edukaciju i praćenje trendova u turizmu, što je od značaja osobito za lokalne turističke organizacije.

11832_3.jpg

– Srbija kao brzo rastuće turističko odredište treba pratiti trendove kako bismo nastavili pozitivan trend koji imamo i do sada koji se nastavio i ove godine s porastom broja dolazaka i domaćih i inozemnih turista. Moramo pratiti trendove, jer turisti traže sadržaje, doživljaj, oni žele da njihovo vrijeme bude potpuno ispunjeno i upravo zbog toga tema ovog  Foruma jest kreiranje, razvoj i promocija turističkih proizvoda – rekla je Marija Labović.

U ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i u vlastito, prisutne je pozdravio i poželio im ugodan boravak na Paliću član Gradskog vijeća zadužen za turizam, investicije i međunarodnu suradnju, Srđan Samardžić.

11832_4.jpg

– Jedno od glavnih strateških opredjeljenja razvoja Subotice je razvoj turizma na Paliću. Zahvaljujući, prije svega, Vladi Republike Srbije i Vladi AP Vojvodine mi se nalazimo u ovom velebnom zdanju i uživamo u svemu onome što je do sada urađeno. Palić dobiva novo ruho i pred nama je još dosta posla. Ovaj važan događaj, deveti Forum turizma kao i niz predstojećih događaja koji će se ove i sljedeće godine održati na Paliću kao turističkom odredištu ide u prilog tome. Želim vam mnogo uspješnog rada, ugodnog druženja i sportskih uspeha – kazao je Samardžić.

Dobrodošlicu svim gostima izrazio je i Nebojša Radulović, direktor Turističke zajednice Subotica. On je turističke radnike i sve goste Palića zamolio da uključe sva osjetila, da osjete čarobni Palić, njegovu bajkovitu arhitekturu, prirodne ljepote i sve ostalo što ovo mjesto čini posebnim.  

Tijekom naredna tri dana edukativne sesije i radionice bit će posvećene podrobnijem upoznavanju s kreiranjem, razvojem i promocijom turističkog proizvoda, kao i medijskom komunikacijom turističkog odredišta.

Sportska natjecanja i upoznavanje s turističkom ponudom Subotice neće izostati.

Četverodnevna manifestacija koja je na Paliću okupila turističke djelatnike Srbije bit će završena 12. svibnja fakultativnim izletom - obilaskom Subotice i izletom na Kelebiji.