Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Natapanje ključno za razvitak poljoprivrede

11.05.2018.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović, pokrajinski tajnik za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas Regionalni podsustav za natapanje „Tisa-Palić“, u naselju Gabrić, kod Subotice. Ovaj podsustav je jedan od 11 projekata koji se financiraju iz Programa za natapanje – Abu Dhabi fonda u Vojvodini. Radovi na podsustavu vrijedni su 4.748.042 eura.

11839_1.jpg

Ana Brnabić je rekla da će na koncu mandata Vlade na čijem je čelu poljoprivreda u Srbiji izgledati potpuno drugačije, da će biti otpornija na vremenske prilike i klimatske promjene i da će se tada, umjesto trenutačnih tri posto, u Srbiji natapati najmanje osam posto poljoprivrednog zemljišta, odnosno pod natapanjem će biti više od 100.000 hektara umjesto sadašnjih 24.000 hektara.

Regionalni podsustav za natapanje „Tisa-Palić" jedan je od 11 projekata koji se financiraju iz Programa za natapanje – Abu Dhabi fonda u Vojvodini, a u okviru tog fonda financiraju se i tri projekta u središnjoj Srbiji, navela je Ana Brnabić, i podsjetila da se podsustav „Tisa Palić“ opskrbljuje vodom iz rijeke Tise i da je dio regionalnog hidrosustava Sjeverna Bačka.

Posljedice prošlogodišnje suše pokazale su u kojoj mjeri poljoprivreda nije opremljena za nositi se s klimatskim promjenama, što je bio povod za krenuti s intenzivnim razgovorima kako promijeniti smjer razvitka srbijanske poljoprivrede kako bi bila što otpornija na vremenske nepogode, podcrtala je ona i dodala da je, osim natapanja, važna i elektrifikacija polja, kako bi se struja dovela do svake njive, kao i nabava radarskih protugradnih sustava, kako bismo se automatski zaštitili.

Ukazala je i na značaj digitalizacije u poljoprivredi, i podsjetila na to da je prije nekoliko mjeseci otvorena prva digitalna farma u Srbiji, u okviru koje se poljoprivrednici određenim danima mogu upoznati s novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predsjednica Vlade najavila je da bi u rujnu trebao biti postavljen temeljni kamen za zgradu Biosens instituta u Novom Sadu.

Prema njezinim riječima, predstavnici tog instituta uskoro će u Bruxellesu potpisati sporazum o korištenju podataka sa satelita, gdje se nalaze sve informacije o kakvoći zemljišta, vlažnosti, što će omogućiti stručnjacima savjetovati naše poljoprivrednike kako primijeniti nova znanja.

Brnabić je naglasila da naša zemlja može biti europski šampion u poljoprivredi.

Igor Mirović je istaknuo da je Pokrajinska vlada prošle godine izdvojila 126 milijuna dinara za pripremu projektne dokumentacije i da je JP ’Vode Vojvodine’ formiralo posebni projektni odjel.

– Cilj je da ove i predstojećih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruiramo dvonamjenske i regionalne sustave i stvorimo uvjete za natapanje u AP Vojvodini. Kada se završi projekt, očekujemo da na 50.000 do 60.000 hektara imamo pripremljenu osnovu kako bi poljoprivredni proizvođači mogli povlačiti vodu do svojih njiva – rekao je Mirović i dodao da će radovi na podsustavu „Tisa-Palić" biti završeni do kraja srpnja.

Regionalni podsustav za natapanje „Tisa-Palić“ osigurava vodu za natapanje 15.000 hektara na područjima grada Subotice i općina Senta, Kanjiža i Bačka Topola, kao i za industriju i za osvježenje vode u jezerima Palić i Ludaš.

11839_2.jpg