Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena nova tvornica „Plastikcam East“ u Subotici

17.05.2018.

U Gospodarskoj zoni „Mali Bajmak“ u Subotici danas je svečano otvorena tvornica „Plastikcam East“ DOO, prva investicija talijanskog proizvođača plastičnih komponenti „Kaminada“ izvan granica ove zemlje. Svečanim presijecanjem vrpce novu tvornicu u rad su pustili pokrajinski tajnik za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, ataše za ekonomiju, trgovinu i znanstvenu suradnju veleposlanstva Italije u Beogradu, Matijas Klajvaz, i direktor tvrtke „Kaminada“ Aldo Kaminada.

11850_1.jpg

U obraćanju okupljenima Aldo Kaminada je rekao da je njegovu obiteljsku tvrtku, utemeljenu šezdesetih godina prošlog stoljeća, za otvaranje pogona u Republici Srbiji motiviralo nekoliko čimbenika. Od, kako je naveo, jačanja skupine kroz internacionalizaciju, do važnog koraka u izboru zemlje – Srbije, gdje na jednom mjestu imaju konkurentnu i pristupačnu radnu snagu, tradiciju u organizaciji poslovanja koja je u superlativu u odnosu na ostale zemlje Istočne Europe.

Načelnik Vučković je rekao da smo očevici da se Srbija prepoznaje na poslovnoj i investicijskoj mapi kao država koja je stabilna za ulaganje, prije svega zahvaljujući uspješnoj politiki reformi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U okviru te opće slike, dodao je, smatram da postoji posebnost u vezi s današnjim otvaranjem industrijskih kapaciteta tvrtke „Kaminada“ u prvoj od predstojećih nekoliko faza.

Posebnost se, istaknuo je, zrcali u tome što je lokalna samouprava uz potporu pokrajinske i republičke vlade uspjela u kratkim zadanim rokovima uraditi sve ono što je neophodno kako bi investitor mogao realizirati svoj poslovni plan i svoj prvi industrijski pogon izvan Italije izgraditi upravo ovdje, u Subotici.

11850_2.jpg

- Ono što vrijedi naglasiti jest da se posebnost zrcali prije svega u sposobnosti gradonačelnika Subotice Bogdana Labana da primijeni dobru praksu agilnog menadžmenta i da lokalnu birokraciju preoblikuje u učinkovitu administraciju. Bez takvog pristupa, mišljenja sam da danas ne bismo bili ovdje – podcrtao je Dragi Vučković.

Ognjen Bjelić je kazao da nas ova investicija ohrabruje u uvjerenju da smo na dobrom putu, jer se strani investitori opredjeljuju za konkurentne lokacije i one države koje su ekonomski i politički stabilne i imaju dobru strategiju investiranja.

Govoreći o izravnom utjecaju talijanskih investicija, on je podsjetio da je čak 66 talijanskih tvrtki investiralo svoj kapital na području Vojvodine, pri čemu se vrijednost ukupno uloženog kapitala kreće na razini od gotovo milijardu eura, a broj zaposlenih prelazi jedanaest tisuća.

11850_3.jpg

Pokrajinska vlada i Tajništvo za regionalni razvoj, kako je Bjelić naveo, nastavit će ulagati napore kako bi lokalne jedinice u Vojvodini dobile po nekoliko dobrih i zdravih investicija, te na taj način potaknule svoj razvoj u interesu boljeg života građana, uvjeta za njihovo radno angažiranje i sigurnije zarade.

Tvornica „Plastikcam East“ zauzima površinu od 2.250 četvornih metara, od kojih je 1800 četvornih proizvodnog i skladišnog prostora i 450 četvornih metara uredskog prostora.

Proizvodne aktivnosti u tvornici su organizirane u dvije funkcionalne cjeline i to: brizganje komponenti od plastike i sklapanje komponenti u funkcionalne sklopove.

11850_4.jpg

Investicija je vrijedna više od tri milijuna eura, a realizirana je u rekordnom roku, obzirom na to da je od momenta kupnje zemljišta do završetka izgradnje prošla svega jedna godina, a sama tvornica izgrađena za šest mjeseci.

Radi se o prvoj od ukupno planiranih pet faza izgradnje, u tvornici je trenutačno zaposleno 26 radnika, s ambicijom da se do kraja godine zahvaljujući povećanju obujma poslova ta brojka udvostruči. Tvornica posluje u režimu slobodne zone, a cjelokupna proizvodnja namijenjena je izvozu.