Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 15. Noć muzeja

20.05.2018.

U 15. Noći muzeja, održanoj noćas u 47 mjesta u Srbiji, na 226 lokacija s više od 500 različitih događanja, posjetitelje je dočekala proslava umjetnosti i kulture pod sloganom „Pobjede i pobjednici“. U okviru ove manifestacije, inspirirane bogatim kulturnim naslijeđem, tradicijom, poviješću, ali i znanjem i inovacijama, Subotica i Palić dočekali su brojne posjetitelje na 30 lokacija.

 

Članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture, Miroslava Babić, obilazak kulturnih manifestacija započela je od SKC „Sveti Sava“, gdje je otvorena izložba „Istočnik“.

– Ovo je godina u kojoj cijeli svijet obilježava kraj Prvog svjetskog rata. Pobjede i pobjednici u Noći muzeja inspirirana je velikim žrtvama koje je stanovništvo podnijelo boreći se i težeći graditi slobodan, bolji, pravedan, ljepši svijet. Pobjednici smo kada izađemo i pokažemo našu unutarnju snagu, naše intimne, humane, umjetničke pobjede svakodnevog života – izjavila je Miroslava Babić.

U ovoj noći Gradski muzej priredio je nekoliko izložaba: Galerija mađarske likovne umjetnosti u Vojvodini (1830-1930.) - nova postavka Oszkár Vojnich (1864 - 1914.) Budimski slikar Ferenc Falkoner (1737 - 1792.) Sekelji iz Bukovine u Bačkoj, dok je kao propratni program predstavljen Plesni performans.

U  Gradskoj suvenirnici održana je likovna radionica, dok su posjetitelji Suvremene galerije Subotica imali priliku uživati u radionicama, koncertu i stručnom vođenju kroz postavku diSTRUKTURA: We are living in a beautiful wOURld.

Projekcije „Spomenici kao pobjednici” na pročelju Narodnog kazališta privukle su posebnu pozornost posjetitelja.

U prepunoj dvorani Velike vijećnice u Gradskoj kući posjetitelji su uživali u koncertu Etno skupine „Trag“ koja njeguje tradicionalnu glazbu Balkana.

I na ostalim lokacijama u gradu, u Gradskoj knjižnici, Fondaciji „Danilo Kiš“, Sinagogi, KUD Bunjevka, Suvenirnici, Galeriji „Dr. Vinko Perčić“, Likovnoj školi „De medici“, Kazalištu „Dezs ő Kosztolányi“, Mađarskom folklornom centru u Vojvodini, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Gradskoj udrugi umirovljenika - Udruženju „LUSA“ Subotica, „Piazza Italia” Subotica i mnogobrojnim drugim kulturnim ustanovama posjetitelji su imali priliku uživati u ponudi kulturnih sadržaja.

Pored 15. Noći muzeja, u subotu, 19. svibnja, od 17 sati do jedan sat poslije ponoći, održana je i manifestacija „Muzeji za 10“.

11855_2.jpg