Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uslužni centar u Subotici prethodnik jedinstvenog upravnog mjesta

23.05.2018.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se danas s predstavnicima nacionalnih savjeta nacionalnih manjina sa sjedištima u Subotici, s kojima je razgovarao o uvjetima za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji i predstojećim izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina. Nakon sastanka, Ružić je obišao Gerontološki centar u Subotici, a u nastavku posjeta obišao je i Gradsku upravu i sastao se s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.

11862_1.jpg

Obilazeći Uslužni centar u Subotici, Ružić je pohvalio napore subotičke Gradske uprave na olakšavanju komunikacije građana i gospodarstvenika s Upravom i istaknuo kako je jedan od ciljeva reforme osigurati jednoobraznost u postupanju u svim lokalnim samoupravama. On je izjavio da je upravo ovakav način organizacije rada prethodnik jedinstvenog upravnog mjesta na čemu Ministarstvo trenutačno radi.

– S 50 milijuna dinara poduprijet ćemo kroz pilot projekt nekoliko općina kako bi mogle uspostaviti jedinstveno upravno mjesto najprije za životni događaj kupoprodaju polovnih automobila. Riječ je zapravo o jednom šalteru na kome će građani moći podnijeti zahtjev za sve poslove koji su vezani uz ovu situaciju u kojoj građani imaju posla s državom. Kako ćemo se mi kao uprava organizirati da taj posao završimo naš je zadatak i s time ne smijemo opterećivati građane – rekao je Ružić.

Ministar je pohvalio što je lokalna samouprava u Subotici, koja je višenacionalna sredina, omogućila da se građani za izdavanje dokumenata mogu obratiti na sva tri jezika koji su u službenoj uporabi u našem gradu.

Gradonačelnik Laban je izrazio zahvalnost Vladi Srbije i resornom Ministarstvu na potpori koju pružaju Subotici. On je podsjetio da je Uslužni centar, uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), svečano otvoren za rad sa strankama 1. rujna 2004. godine i naglasio da subotička lokalna samouprava intenzivno radi na unapređenju svojih usluga i približavanju Gradske uprave građanima, prvenstveno što je moguće učinkovitijeg i ažurnijeg izdavanja dokumenata.

- Grad Subotica dobitnik je specijalnog priznanja za najbolje rezultate u izdavanju elektroničkih dozvola među gradskim upravama u Srbiji u 2016. godini, koje dodjeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Nastojimo i dalje raditi na poboljšanju uvjeta i unaprjeđenju usluga i vjerujem da ćemo u tome uspjeti – naglasio je gradonačelnik Laban.

11862_3.jpg

Na sastanku s predstavnicima mađarske, hrvatske, bunjevačke, njemačke manjine i židovskog saveza, koji je održan jutros u sjedištu nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine, Ružić je najavio da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sjednici razmatrati čak tri zakona koja će u značajnoj mjeri dodatno unaprijediti položaj nacionalnih manjina u Srbiji.

Ružić je objasnio da je riječ o izmjenama propisa koji uređuju funkcioniranje nacionalnih savjeta, prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao i službenu uporabu jezika i podsjetio da pripadnici nacionalnih manjina čine 13 posto ukupnog stanovništva Srbije.

Obzirom na to da je ovo izborna godina za nacionalna vijeća, poručio je da je potrebno da nacionalna vijeća poduzmu potrebne aktivnosti i mjere kako bi svi pripadnici manjina bili obaviješteni o upisu u Posebni popis birača, a potom, kada se raspišu izbori, o postupku glasovanja.

– Nacionalni savjeti su tijela preko kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u utvrđenim područjima društvenog života – obrazovanju, kulturi, informiranju i uporabi jezika i pisma i zato je važno da se građani upoznaju i budu na vrijeme informirani o svim aktivnostima tijekom ovog izbornog procesa – kazao je Ružić.

Ministar Ružić je podsjetio predstavnike nacionalnih savjeta nacionalnih manjina da se do 5. lipnja mogu prijaviti projekti koji imaju za cilj unaprjeđenje informiranja na jezicima manjina. Ministarstvo je ove godine opredijelilo 12 puta više sredstava za ove potrebe u odnosu na prošlu godinu.

11862_2.jpg