Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Izaslanstvo parlamenta Guineje Bisao posjetilo Suboticu

27.05.2018.

Predsjednik parlamenta Guinea-Bissaua i predsjednik Izvršnog komiteta Afričke parlamentarne unije, Sipriano Kasama, danas je, skupa sa svojim suradnicima, posjetio Suboticu. Visoko izaslanstvo Parlamenta Guinea-Bissaua sinoć je doputovalo u prvi službeni posjet Srbiji. U želji da im se prikaže što veća raznolikost i mogućnosti naše zemlje, u program je uvršten i posjet našem gradu. Sipriana Kasamu i njegove suradnike u Gradskoj kući dočekali su član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicije i međunarodnu saradnju, Srđan Samardžić, i v. d. ravnatelja Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga, Slobodan Vojinović.

11871_1.jpg

Nakon obilaska Velike vijećnice u Gradskoj kući, izaslanstvo je obišlo i subotičku Sinagogu, a potom posjetilo poduzeće „Agria“, čija je temeljna djelatnost proizvodnja poljoprivrednih strojeva – pneumatskih i mehaničkih sijačica, i Vinariju „Zvonko Bogdan“.

Gospodarstvo Guinea-Bissaua je veoma slabo. Portugalci tijekom petostoljetne vlasti nisu gotovo ništa investirali u ekonomiju, a tek početkom osamdesetih godina 20. stoljeća dobivena je značajnija ekonomska pomoć od bivšeg SSSR-a, Alžira i Francuske, koja je uglavnom usmjerena u razvitak ribolova i poljoprivredu. Kikiriki je najvažnija komercijalna kultura, a uz njega i kokosov orah i uljana repica. Za ishranu stanovništva gaji se riža, kukuruz, proso, sirak i razno povrće.

U razgovoru s domaćinima, Sipriano Kasama je rekao da je cilj njihova šestodnevnog posjeta uspostavljanje ekonomske suradnje između Guinea-Bissaua i Republike Srbije, osobito u području poljoprivrede koja je najzastupljenija gospodarska aktivnost u toj zemlji. Nacionalni interes Guinea-Bissaua, naglasio je Kasama, jest povećanje proizvodnje riže, odnosno smanjenje uvoza ove žitarice.

Visoko izaslanstvo parlamenta Guinea-Bissaua sastat će se u ponedjeljak, 28. svibnja, u Novom Sadu, s predsjednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem. U okviru posjeta ovom gradu, izaslanstvo će obići Petrovaradinsku tvrđu i posjetiti tvrtku „Agropanonka“ i Srijemske Karlovce.

11871_2.jpg