Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Svečano otvoren dvanaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam”

31.05.2018.

U Subotici je danas počeo dvanaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam” na kome će se do subote 2. lipnja, na oko 1.800 četvornih metara izložbenog prostora u i oko subotičke Dvorane sportova i na više od 30 štandova predstaviti 182 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore. Partner ovogodišnjeg sajma je grad Bled, iz Slovenije, s kojim je Subotica članica Mreže europskih jezera (nEUlakes). Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

11882_1.jpg

Uz kratak osvrt na dosadašnje sajmove gospodarstva u Subotici, gradonačelnik Laban je istaknuo činjenicu da je njegov kabinet tijekom protekle nepune dvije godine realizirao sve što je najavljeno da će se uraditi i da djela, a ne prazne riječi i obećanja, karakteriziraju rad aktualne gradske vlasti.

- Grad Subotica se od 2016. godine nalazi u vanjskotrgovinskom suficitu od sedam do 10 posto, što se prvi put događa od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. U Slobodnoj zoni i Gospodarskoj zoni ’Mali Bajmak’, gdje je trenutačno radno angažirano oko 6.000 radnika, broj zaposlenih je u stalnom porastu. U Subotici je, 30. travnja 2018. godine, u Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano 5.990 aktivno nezaposlenih lica. U odnosu na isto razdoblje 2015. godine, kada je na evidenciji bilo 9.990 nezaposlenih, broj nezaposlenih smanjen je za 4.000, odnosno za 40 posto – istaknuo je Bogdan Laban.

Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Subotica, naveo je, poduzimaju sve da Palić ponovno stane uz rame s najelitnijim evuropskim turističkim odredištima. Trenutačno su u tijeku javna ulaganja u postojeće objekte na Paliću kako bi se povećala njihova atraktivnost i funkcionalnost.

11882_2.jpg

– Sređuju se staze uz obalu jezera Palić i u Velikom parku. Očekujemo da će do konca 2018. godine taj prostor dobiti potpuno drugačiji izgled. Objekti Velika terasa i Ljetna pozornica dodatno se uređuju od prošle godine i njihova funkcionalnost, kao mjesta za kongrese, koncerte i druge manifestacije, značajno je poboljšana. U infrastrukturno opremanje Palića tijekom 2017. godine uloženo je 118,5 milijuna dinara. Za investicijske projekte koji su već u fazi realizacije, u 2018. godini predviđena su ulaganja u iznosu od 88 milijuna dinara. Prioritetu za investiranje u razvoj Palića ima privatni sektor. U tijeku su razgovori s potencijalnim investitorima zainteresiranim za ulaganje u izgradnju hotela s pripadajućim velnes i spa centrom. To je sadržaj koji u ovom trenutku nedostaje Paliću – naglasio je gradonačelnik Laban.

On je podsjetio da je Sajam u Subotici mjesto susretanja i povezivanja gospodarstvenika, manifestacija na kojoj se razmjenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mjesto gdje se uspostavljaju poslovni kontakti.

- Značaj Međunarodnog i regionalnog Subotičkog sajma ogleda se i u činjenici da promovira strateške ciljeve u području gospodarstva ove regije, usuglašene s gospodarskom politikom naše zemlje – podcrtao je gradonačelnik Bogdan Laban.

Prisutnima u Dvorani sportova obratio se i v. d. direktora Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga Slobodan Vojinović, koji je svim gostima poželio ugodan boravak u našem gradu, a sudionicima Sajma i uspješne poslovne kontakte.

11882_3.jpg

„Subotički sajam 2018” bit će otvoren od 10.00 do 19.00 sati, 31. svibnja i 1. lipnja, dok će u subotu, 2. lipnja, na dan zatvaranja, biti otvoren do 14. sati. Ulazak za sve posjetitelje je besplatan.