Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zamjenici šefova misija zemalja članica EU posjetili Suboticu

04.06.2018.

Skupina zamjenika šefova misija zemalja članica Europske unije posjetila je danas Suboticu, gdje je razgovarala s predstavnicima lokalne samouprave i obišla više projekata koji se financiraju sredstvima EU. Posjet je počela razgovorom s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i njegovim suradnicima, u Plavoj dvorani Gradske kuće. Nakon tog sastanka, Izaslanstvo EU i predstavnici veleposlanstava zemalja članica EU u Republici Srbiji obišli su Sinagogu, Službu hitne medicinske pomoći, Centar za socijalni rad i Privremeni prihvatni centar, gdje su imali priliku vidjeti konkretne rezultate pomoći.

11893_1.jpg

Obraćajući se medijima uoči obilaska Sinagoge, zamjenica šefa Izaslanstva EU Mateja Norčič Štamcar, izjavila je da je skupina zamjenika šefova misija zemalja članica Europske unije prethodnih godina obilazila projekte u slivu Dunava, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, da ove godine obilježavaju Europsku godinu kulturnoga naslijeđa i da je ovo prilika za obići neke kapitalne projekte iz kulture čiju je rekonstrukciju pomogla EU, kao što je Sinagoga u Subotici.

11893_2.jpg

- Sastanak s gradonačelnikom Labanom bio je veoma zanimljiv i saznali smo dosta toga o planovima grada za daljnji razvitak i napredak u budućnosti. EU je veoma angažirana u Subotici, ovdje je realizirano dosta projekata. Izgrađeno je, primjera radi, Postrojenje za preradu otpadnih voda, a gradi se i Regionalni deponij. Ovakvi kapitali ekološki projekti su od iznimnog značaja za Suboticu i Palić koji imaju ogroman turistički potencijal. Ovo područje mora uspostaviti ekološki ciklus kako bi bilo spremno tretirati i upravljati otpadom koji turisti ostavljaju za sobom. Urbani razvoj Subotice i Palića također stavlja na kušnju ekološko okruženje u kome se danas nalazimo i bilo bi tragično da se time ne bavimo. EU je prirodni partner Srbije u ovome području i Srbija i lokalne samouprave uvijek mogu računati na podršku EU u ovom području – naglasila je Mateja Norčič Štamcar.

Šef radne skupine za praćenje migracija grada Subotice i narodni zastupnik Milimir Vujadinović, rekao je da ovaj posjet predstavlja veliku čast za Suboticu, ali i obvezu da se nastavi zacrtanim planom usklađenim sa strateškim opredjeljenjem naše zemlje da postanemo dio Europske unije.

11893_3.jpg

–  Ovo je vid priznanja za sve što smo na čelu s gradonačelnikom uradili kada je riječ o migrantskoj krizi i drugim područjima života. Želimo pokazati partnerima iz EU kako se troši novac njihovih poreskih obveznika na zajedničke projekte u Srbiji. Sinagoga je primjer kako izgleda suradnja čelništva EU u Bruxellessu, pojedinih članica EU i središnjih i lokalnih vlasti u Republici Srbiji – istaknuo je Milimir Vujadinović.

Posjet je nastavljen obilaskom Službe za hitnu medicinsku pomoć, kojoj je EU osigurala donaciju u vidu potpuno opremljenog ambulantnog vozila ukupne vrijednosti 40.000 eura, i Centra za socijalni rad na kome je, zahvaljujući donaciji EU ukupne vrijednosti 102.550 eura, zamijenjen azbestni krovni pokrivač.

Mateja Norčič Štamcar je, nakon obilaska Centra za socijalni rad, izjavila da je od 2015. godine Europska unija, s skoro 100 milijuna eura, najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

- Pružanje pomoći migrantima jest i ostat će prioriteta Europske unije. Iako su ranije migranti bili u tranzitu, sada ostaju dulje vrijeme. Ovo je poseban izazov s kojim se Srbija suočava. Iz tog razloga pomoć Europske unije Srbiji pokriva ne samo humanitarne i urgentne potrebe migranata, već i izgradnju kapaciteta relevantnih institucija za upravljanje migracijama – kazala je Mateja Norčič Štamcar.

Podupiremo, navela je, sustav za identifikaciju iregularnih migranata i njihovu klasifikaciju, osiguravanje odgovarajućih usluga, uzimajući u obzir moguću ranjivost, a pružamo i podršku Komesarijatu za izbjeglice i migracije u upravljanju centrima, uključujući zaštitu i prevodilačke usluge, razvijanje učinkovitih mehanizama za asistirani dobrovoljni povratak u zemlju porijekla i mjera za uključivanje u društvo.

11893_4.jpg

- Jedino uz ove razvijene mehanizme migranti će moći računati na učinkovit sustav upravljanja migracijama i sustav azila, bez obzira na to je li krizni moment ili ne. Iz istog razloga EU pruža pomoć lokalnim zajednicama za unaprijediti kapacitete pružanja potrebne usluge, kao što su zdravstvene, komunalne, obrazovne i usluge socijalne zaštite – naglasila je Mateja Norčič Štamcar.

Uz konstataciju da odgovor Srbije na migracijske izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica i gradova na čijim teritorijima borave migranti i izbjeglice, ona je kazala da su se investiranjem u renoviranje krova zgrade Centra za socijalni rad dugoročno poboljšani uvjeti i za zaposlene i za korisnike usluga.

- Napominjem da je krov koji je postavljen energetski učinkovit i sve nas podsjećam da se sutra obilježava Međunarodni dan zaštite okoliša. Naša potpora korisna je i za domaću populaciju i za migrante i to je još jedan od načina da pojačamo kapacitete i učinkovitost sustava socijalne zaštite u Republici Srbiji – zaključila je Mateja Norčič Štamcar.

11893_5.jpg

Diplomate su, na kraju posjeta, skupa s komesarom za izbjeglice i migracije Vladimirom Cucićem obišli i Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici, a u utorak će njihovo izaslanstvo posjetiti općinu Bač.