Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Voda za održivi razvoj“ i „Otvorena vrata subotičkog Vodovoda“

04.06.2018.

U povodu Europskoga tjedna održivog razvoja i Svjetskog dana zaštite okoliša, Javno komunalno poduzeće „Vodovod i kanalizacija“, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Subotice, organizira konferenciju „Voda za održivi razvoj“ i akciju „Otvorena vrata subotičkog Vodovoda“. U Velikoj vijećnici Gradske kuće danas je održana konferencija „Voda za održivi razvoj“, a u utorak, 5. lipnja 2018. godine, svi zainteresirani građani po svom izboru u tri termina: u 08.00, 10.00 i 12.00 sati mogu posjetiti Središnji gradski kompleks vodoopskrbe – Vodozahvat I i Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda grada Subotice.

11894_1.jpg

Predsjednik Skupštine grada Subotice, Tivadár Bunford, izjavio je, obraćajući se prisutnima u Velikoj vijećnici Gradske kuće, da su danas Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ partneri u ostvarivanju ciljeva Europskoga tjedna održivog razvoja.

– Današnji dan smo posvetili vodi kao jednom od najznačajnijih resursa za život i rad na planetu. Želim ukazati na to da se naš grad odgovorno ponaša prema vodi i veoma skupocjenim i složenim sustavima koji osiguravaju da se sirova voda crpi iz dubokih podzemnih izdana. Da se ona prerađuje do razine pijaće vode po europskim normama kakvoće, da se kontrolira njena kakvoća i distribuira do svih potrošača, a da se nakon uporabe u kućanstvima, vrtićima, školama i drugim ustanovama i industriji ona odvodi kanalizacijskom mrežom i pročišćava na gradskom pročistaču, kako bi kao takva došla do jezera Palić – istaknuo je Bunford.

Također, dodao je, jedan od ciljeva je da se i u okolnim naseljima izgrade tvornice vode i pročistači otpadnih voda, kako bi se spriječilo zagađivanje okolnih rječica i vodotokova.

Na središnjem gradskom izvorištu prema Kelebiji, naveo je, izgradili smo Tvornicu vode, koja prije ulaska u vodovodnu gradsku mrežu iz sirove vode značajno smanjuje štetne sastojke: arsen, amonijak i željezo i tako osiguravamo kvalitetnu zdravu vodu za piće za oko 80 posto potrošača.

– U naredne dvije godine bit će izgrađena još jedna Tvornica vode na drugom gradskom izvorištu, koja će osigurati isto takvu vodu za preostali dio potrošača u MZ Novi grad, Mali i Veliki Radanovac i Palić. U prethodnih nekoliko godina značajno smo ulagali u rekonstrukciju i izgradnju nove magistralne i sekundarne vodovodne mreže, kao i u kolektorsku i sekundarnu kanalizacijsku mrežu, što ćemo činiti i ubuduće. Time ispunjavamo osnovni cilj – da je zdrava pijaća voda, odvođenje i pročišćavanje otpadnih voda kao urbana, civilizacijska potreba dostupna građanima, gospodarstvu i ustanovama u XXI. stoljeću – naglasio je Tivadár Bunford.

Procesni menadžer u JKP „Vodovod i kanalizacija“, Gligor Geler, predstavio je projekt koji ima za cilj racionalnu potrošnju vode.

11894_3.jpg

– Cilj je da ovaj dan obilježavamo skupa s djecom, kako bi ih educirali o značaju vode i racionalnije potrošnje. Za naše poduzeće ovo je jedan od najljepših dana u okviru planiranja godišnjih aktivnosti, jer u istom tjednu obilježavamo Europski dan održivog razvoja i Svjetski dan zaštite okoliša – rekao je Gligor Geler.

U utorak, 5. lipnja, kada se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, svi zainteresirani građani moći će u 8, 10  ili 12 sati posjetiti središnji gradski kompleks vodoopskrbe - Vodozahvat I i Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda grada Subotice. Na ovim objektima stručnjaci JKP ,,Vodovod i kanalizacija" Subotica će ih upoznati na prigodan način s objektima i načinima prerade sirove vode, kao i otpadnih voda.