Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 74. obljetnica deportacije subotičkih Židova

15.06.2018.

Polaganjem vijenaca na spomenik stradalim Židovima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obilježena je 74. obljetnica deportacije subotičkih Židova u tranzitne logore, a potom u Auschwitz i druge koncentracijske logore i tvornice smrti diljem Europe.

11933_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je oko 4.000 subotičkih Židova deportovano u koncentracijske logore diljem Europe 16. lipnja 1944. godine, a da je operacija čišćenja države od Židova započela 26. travnja 1944. godine.

On je naveo da je, kada je riječ o transportu, pravljena selekcija, a da su i određivani prioriteti, da su Židovi smatrani opasnima po društveni poredak isporučivani odmah u koncentracijske logore, dok su drugi najprije izdvojeni u posebna stambena naselja, u geta, odakle su kasnije izručeni Nijemcima. 

Od predratnih, nešto više od 6.000 subotičkih Židova u Suboticu se poslije Drugog svjetskog rata vratilo oko 1.000 preživjelih, ali mnogi od njih nisu se zadržali u gradu, rekao je Bogdan Laban, i dodao da je zahvaljujući upravo onima koji su ostali, a kojih je bilo nekoliko stotina, u Subotici  očuvana židovska tradicija, običaji, religija i kultura.

Govoreći o odnosima između Srba i Židova, istaknuo je da je izvjesno da korijeni srpsko-židovskog prijateljstva sežu u doba vladavine Miloša Obrenovića i Drugog srpskog ustanka i da je Drugi svjetski rat ispisao posebne stranice srpsko-židovskih veza.

11933_2.jpg

– O stoljetnom prijateljstvu dva naroda svjedoči i podatak da je srpska kraljevska vlada priznala Balfurovu deklaraciju kojom je Vlada Britanije, 2. studenog 1917. godine, poduprla stvaranje židovske države u Palestini. Jedan od najzaslužnijih za to bio je doktor David Albala, sefardski Židov, satnik srpske vojske, srpsko-židovski ratni heroj. Na sugestiju Davida Albale, vlada Kraljevine Srbije prva je –  27. prosinca 1917. godine – otvoreno poduprla Balfurovu deklaraciju, kojom je Židovima priznato pravo na nacionalnu neovisnost na tlu Palestine, trideset godina prije nego što je proglašena država Izrael – kazao je Bogdan Laban.

Uz podsjećanje da su, jačanjem ekonomske moći, Židovi u Subotici početkom dvadesetog stoljeća poželjeli tabernakul koji bi odgovarao potrebama i ugledu njihove zajednice, on je podcrtao da je subotička Sinagoga, sagrađena 1902. godine, simbol ne samo razvoja lokalnog židovskog stanovništva nego i zajedništva i solidarnosti svih naroda koji žive u našem gradu, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

– Ovaj jedinstveni sakralni objekt obnovljen je poslije 40 godina i drago mi je što će u životu Židova, ali i ostalih Subotičana, kako je na svečanom otvaranju krajem ožujka ove godine istaknuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, biti kuća molitve, učenja i okupljanja. Vjerujem da se Holokaust nikada i nigdje ne smije i neće ponoviti. Na nama i budućim generacijama je pamtiti, čuvati sjećanje na žrtve i klanjati se sijenima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vjere, i što su stali u obranu nacionalnog ponosa i prava na postojanje – poručio je gradonačelnik Laban.

11933_3.jpg

Glavni rabin Srbije, Isak Asiel, rekao je, među ostalim, da se zlo može dogoditi svakog dana, da se ono što se  tada dogodilo može ponoviti, a da je naše biti budnima, zato što zlo ne spava.

– Ono je tu oko nas, a mi smo ti koji možemo dopustiti da se razmahne ili ga u tome spriječiti – naglasio je Isak Asiel.

Vijenac na spomenik stradalim Židovima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položili su gradonačelnik Bogdan Laban i članovi Gradskog vijeća, Nemanja Simović i Ilija Đukanović. U ime Skupštine AP Vojvodine vijenac je položio predsjednik Skupštine István Pásztor, a u ime Sjevernobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Vijenac je, također, položio i predsjednik Saveza židovskih općina Srbije, Robert Sabadoš, kao i predstavnici židovskih općina, konzularnih predstavništava, nacionalnih savjeta i brojnih organizacija u udruženja.

11933_4.jpg

U ime subotičke lokalne samouprave, vijenac na spomenik stradalim Židovima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, položile su pomoćnica gradonačelnika Zsuzsanna Magosi i vijećnica Erika Dorogi.