Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima

15.06.2018.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima obilježen je i u Subotici, sastankom u Plavoj dvorani Gradske kuće održanim s ciljem okupljanja svih relevantnih ustanova socijalne zaštite i udruženja koje brinu o našim najstarijim sugrađanima. Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, rekao je da je grad Subotica ove godine, izdvajanjem 44 milijuna dinara, povećao sredstva iz proračuna za rad Gerontološkog centra i gerontoloških klubova i da su putem natječaja društvenog i humanitarnog rada za Kolo srpskih sestara i Karitas izdvojena određena sredstva.

11935_1.jpg

– Zamisao nam je čuti stanovite sugestije i preporuke od prisutnih aktera kako bi poboljšali život najstarijim Subotičanima. Naši najstariji sugrađani trebaju imati kvalitetan život. Naša uloga, kao lokalne samouprave, jest brinuti o njima, ali veliku ulogu imaju i mediji, civilni sektor, kao i obrazovni sustav. Očekujem da ćemo se usuglasiti i formirati Gerontološki forum ili Savjet za unaprjeđenje položaja starijih osoba u našem gradu – naglasio je Ilija Đukanović

Posljednjih godina broj slučajeva nasilja nad starima je u porastu, a osobito ranjive su starije žene. Istraživanja pokazuju da su starije osobe često izložene raznim oblicima nasilja koje nad njima čine članovi njihovih obitelji, najčešće sinovi i unuci s kojima žive.

Zamjenica zaštitnika građana grada Subotica, Ljiljana Vuković Simić, kaže da su u posljednje vrijeme primijetili da im se obraćaju starije osobe i to ne samo zbog fizičkog i psihičkog nasilja, nego i da se često nenamjenski troše njihovi prihodi.

– Tu se ne radi samo o nasilju nad osobom, nego i nepoštovanju ugovora o izdržavanju starije osobe. Mi tada obavještavamo Centar za socijalni rad koji nam svaki put dostavlja povratne informacije – rekla je Ljiljana Vuković Simić.

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr. Nenad Ivanišević, istaknuo je da se, kada se govori o  nasilju nad starijim osobama, uglavnom misli  na zanemarivanje najstarijih sugrađana.

– Prema posljednjim istraživanjima Svjetske banke jedan od sakrivenih izvora potencijalnog siromaštva jesu staračka seoska domaćinstva. Gerontološki centar, kroz gerontološke klubove i uslugu tuđe njege i pomoći, posebnu pažnju poklanja samačkim i staračkim kućanstvima. Na nama svima je educirati ih kako bi znali što je nasilje, a što zanemarivanje. Gdje ga mogu prijaviti i kome se mogu javiti – kazao je Nenad Ivanišević.