Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Subotici obeležena godina dana rada Vlade Republike Srbije

05.07.2018.

Grad Subotica, danas je bio domaćinom Vladi Republike Srbije, koja je obilježila godinu rada. Premijerka Brnabić, zajedno s pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i predstavnicima veleposlanstva SR Njemačke u Srbiji, obišla je njemačku tvrtku „Norma grupa“ koja je od početka poslovanja u našoj zemlji ovdje uložila više od 32 milijuna eura.

 

 

„Norma grupa“, koja razvija i proizvodi spone, spojnice i cijevi za protok tekućina za automobilsku industriju, trenutačno zapošljava 1.200 ljudi i izvozi svoje proizvode u 50 zemalja diljem svijeta.

- Norma grupa Srbija nije samo distributivno središte, već se cijeli proces izrade proizvoda odvija upravo ovdje, u Subotici. Koristi se domaća pamet i kreativnost. To je upravo ono za što se mi kao Vlada zalažemo – jačanje ekonomije koja se temelji na inovacijama i znanju - izjavila je premijerka.

Predsjednica srbijanske vlade podsjetila je da je Srbija apsolutni čelnik u privlačenju stranih investicija u regiji Zapadnog Balkana i da država svakodnevno radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi broj investitora u budućnosti bio još veći.

- Počastvovani smo što je „Norma grupa“ probudila zanimanje Vlade premijerke Ane Brnabić. Kao čelnik na svjetskom tržištu u području visoko razvijene tehnologije spojnih sredstava, stekli smo ugled atraktivnog poslodavca u regiji – naglasio je Tomas Kraus, potpredsjednik EMEA EJT grupacije „Norma grupa“.

Nakon obilaska Norma grupe, premijerka je posjetila i Kemijsko-tehnološku srednju školu za čiju obnovu je iz proračuna izdvojeno 156 milijuna dinara.

To je prva sveobuhvatna obnova zgrade u kojoj se nalazi Kemijsko-tehnološka srednja škola, izgrađena 1897. godine u stilu eklektike, koja je pod zaštitom države kao kulturna i arhitektonska baština.

 

Radove na rekonstrukciji predstavio je direktor škole Nikola Matković, a u pratnji premijerke Kemijsko-tehnološku srednju školu su obišli i ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

- Želimo kreirati društvo temeljeno na znanju, inovaciji i kompetenciji zbog čega stvaramo bolje uvjete u kojima đaci uče i rade - naglasila je premijerka.

Brnabić je ukazala i da je Kemijsko-tehnološka srednja škola, u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku, primjer za sve druge obrazovne ustanove kako se uz razvijanje poduzetništva i dualnog obrazovanja pomaže učenicima da lakše nađu zaposlenje nakon završetka školovanja.

U Ljekarni Subotica premijerka je prisustvovala prezentaciji sustava eRecept i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije.

Prezentaciji ova dva sustava prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i direktor Kancelarije za IT i elektroničku upravu Mihailo Jovanović.

Sustav „eRecept“, koji od 30. lipnja funkcionira na teritoriju cijele Srbije, omogućava automatsko izdavanje recepata za kronične bolesnike za razdoblje od 6 mjeseci. To znači da kronični pacijenti neće, kao do sada, 12 puta godišnje odlaziti kod liječnika po recept, već samo dva puta. Od uvođenja ovog sustava, do konca lipnja propisano je 32.785.678 recepata. Na neophodnom materijalu za tiskanje recepata, godišnje će se štedjeti oko dva milijuna eura.

 

Više elektroničkih servisa znači manje redova i birokracije, kraće procedure i manji rizik od korupcije. Moderne javne usluge štede novac, što omogućuje više investicija - izjavila je Brnabić.

U okviru obilježavanja godinu dana rada Vlade Republike Srbije u središtu grada održana je i akcija “Policajac u zajednici". Ana Brnabić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar obrane Aleksandar Vulin i gradonačelnik Bogdan Laban, obišli su danas ovu akciju kojom su pripadnici policije i vojske pokazali građanima na glavnom gradskom trgu, neke vještine, sposobnosti, metode rada i opremu kojom raspolažu.

Brnabić je izrazila zahvalnost ministrima Stefanoviću i Vulinu na svemu što su učinili kako bi policija i vojska bile bliže građanima i na taj način simbolično pokazali da je Vlada Srbije tu za građane, da ih osigurava, štiti i njihov život čini kvalitetnijim.

- Imamo još mnogo toga za raditi kako bismo podigli Srbiju. Službe sigurnosti su dobar pokazatelj toga što možemo uraditi kada radimo svaki dan i damo sve od sebe, jer smo za relativno kratko vrijeme uspjeli podići ih, uložiti puno u njih i vratiti našu tehnologiju, znanje i makar malo povratiti životni standard i tako se zahvaliti našim službama sigurnnosti koje se bave najopasnijim poslom u zemlji zarad svih nas - poručila je predsjednica Vlade.

Ona je dodala da će Vlada nastaviti ulagati u policiju, istaknuvši da joj je drago što je usvojen Zakon o izgradnji stanova za pripadnike službi sigurnosti i što će se od rujna krenuti u prvu fazu izgradnje stanova.

- Iskazala bih zahvalnost i predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je prvi uvidio potrebu da se službe sigurnosti vrate na svoje noge i povežu ponovo s građanima. Mislim da mi idemo dalje hrabro tim koracima - ocijenila je Brnabić.

Stefanović je istaknuo da je ponosan na rezultate koje je za godinu dana rada ostvarila Vlada Republike Srbije, kao i Ministarstvo unutaršnjih poslova, i naglasio da će policija nastaviti snažno se boriti protiv kriminala.

Ministar je izrazio zahvalnost premijerki i Vladi Republike Srbije na ptpori za opremanje policije.

- Ove i prošle godine nabavili smo novi kontingent vozila, unaprijedili naoružanje i opremu, ali radimo i na nabavi novih helikoptera, obnovi zgrada, ulažemo više u obuku kadrova jer hoćemo da pripadnici policije budu dobro obučeni i opremljeni, kako bismo zaštitili njihove živote i bili učinkovitiji u zaštiti građana i njima bili na usluzi - poručio je Stefanović.

Vulin je rekao da Ministarstvo unutarnjih poslova, Sigurnosno-informativna agencija i Ministarstvo obrane čine jedinstven sustav sigurnosti Republike Srbije.

- Svi zajedno činimo Srbiju sigurnom. Tu smo da svakom našem djetetu osiguramo sigurnost, pravo da se razvija i da napreduje - poručio je on i dodao da je Vojska Srbije u stanju zaštiti integritet i svaku stopu naše zemlje.

Pažnju Subotičana, kao i svakog puta pri organizacije ove akcije, privukli su četa konjanika, službeni psi, vozila i motocikli, ali i borilačke vještine koje su prikazali pripadnici Žandarmerije. Mališani su imali priliku da se, uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, penju na umjetu stijenu, na improviziranom pješačkom prijelazu učiti kako se sigurno prelazi ulica, a u druženju s policijskim službenicima nezaobilazni su bili vatrogasci i uživanje u vatrogasnoj pjeni. Građani su imali priliku upoznati se, ali i sami probati neke metode koje kriminalistička policija koristi prilikom rasvjetljavanja kaznenih djela i identificiranja počinitelja, kao što su uzimanje otisaka papilarnih linija.

Na kraju boravka Vlade Srbije i premijerke Brnabić u Subotici, održana je press-konferencija na Velikoj terasi na Paliću na kojoj je premijerka građanima Srbije podnijela izvještaj o godini dana rada Vlade.

Brnabić je poručila da je Vladi koju vodi važno da je otvorena, dostupna i pristupačna građanima, orijentirana na rezultate i da razmišlja tako da svakog dana ispunjava obećanja.

- Cijela Vlada i svi ministri radili su vrijedno i posvećeno i ja sam jako zadovoljna postignutim rezultatima Srbije. Želim i važno je da naglasim da smo mi ovdje jedan isti tim s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i s njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove Vlade - istaknula je predsjednica Vlade.

Premijerka je istaknula da Vlada radi u službi svojih građana i podsjetila na to da su tijekom 365 dana rada ove vlade povećane mirovine i plaće u javnom sektoru, da su nastavljene ekonomske reforme i reforma javne uprave. Do kraja godine bit će ukinut Zakon o smanjenju mirovina iz 2014. godine i sve mirovine bit će povećane za 7,2 posto, a bit će i dodatnog povećanja za one s najmanjim prinadležnostima, naglasila je Brnabić i podsjetila na to da su mirovine prethodno povećane za pet posto.

Također, ona je navela da su plaće u javnom sektoru povećane između pet i 10 posto i da se do kraja godine planira još jedno povećanje, zahvaljujući dobrim rezultatima fiskalne discipline.

Održana je financijska disciplina i nastavljeni su važni infrastrukturni projekti, naglasila je predsjednica Vlade i dodala da je završen Klinički centar u Nišu, kao i da su otvoreni Narodni muzej i Muzej suvremene umjetnosti.

Prema njezinim riječima, na jučerašnji dan imali smo suficit u proračunu u iznosu od 29,7 milijardi dinara, javni dug smanjen je i iznosi 59,6 posto, a ekonomski rast ostaje prioritetom.

Brnabić je, pozivajući se na "Financial times", priopćila da je Srbija privukla 12 puta više stranih izravnih investicija nego što se očekuje i na taj način postala prvak svijeta u konkurenciji 194 zemlje.

Neto priliv stranih investicija za šest mjeseci, kako je navela, iznosi 1,1 milijardu eura.

Brnabić je ukazala na to da je u prvih godinu dana rada Vlade minimalac povećan 10 posto i da je podignut cenzus za neoporezivi dio s 11.790 na 15.000 dinara, čime je značajno rasterećeno gospodarstvo. Premijerka je istaknula da je Srbija na "Doing bussines list" Svjetske banke prošle godine zauzela 43. mjesto među 190 zemalja, što je najbolja pozicija ikada na toj listi, a Svjetska banka je proglasila našu zemlju liderom u provođenju reformi u Jugoistočnoj Europi.

Prema njezinim riječima, završili smo trogodišnji aranžman s MMF-om, pohvaljeni kao jedan od šampiona reformi u svijetu i dogovorili smo novi bez financijske potpore, koja nam nije potrebna čak ni iz predostrožnosti, kako bismo oigurali nastavak strukturnih reformi.

Premijerka je priopćila da je potpisano 35 novih ugovora s domaćim i stranim investitorima, koji su vrijedni 250 milijuna eura i koji će osigurati 9.227 novih radnih mjesta.

Vlada, kako je istaknula, nastavlja rješavati problem stečaja, podiže stare gigante i domaće brendove i već je riješeno pitanje "Galenike", IMT-a, "Magnohroma", a radit će se na rješavanju problema "Ikarbusa", BIP-a, FAP-a, "Valjevske pivare", "Toze Marković" i drugih tvrtki.

Brnabić je naglasila da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast od 4,6 posto, što je najveći rast u proteklom desetljeću.

Ona je istodobno poručila da je potrebno novo znanje za novo doba i da su mladi šansa za taj iskorak i potencijal za budućnost.

Brnabić je podsjetila na to da je uvedena informatika i računarstvo kao obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, pri čemu Srbija ima najbolji program u Europi.

Škole su povezane internetom, nabavljena su nova računala, uvedeni su elektronički dnevnici u više od 560 škola u Srbiji i do kraja godine koristit će ga sve osnove škole, a onda će se krenuti s njegovim uvođenjem i u srednje škole, najavila je premijerka.


Također, kako je dodala, ovih dana učenicima će biti na raspolaganju više od 40 IT odjela u gimnazijama diljem Srbije, što je za pet puta više nego prije.

Ona je ponovila da je digitalizacija velika prilika za našu zemlju, uz podsjećanje na to da je otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije na Institutu BioSens, da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma u regiji, da je otvoren prvi državni Data centar u Beogradu, dok će od 1. listopada biti ukinut pečat za privredu, koji se šalje u povijest.

Brnabić je navela da je u prethodnih godinu dana investirano više od 81 milijarde dinara u cestovnu i željezničku infrastrukturu, otvoreno 36 kilometara auto-cesta na Koridoru 10, potpisan ugovor vrijedan 450 milijuna eura za dionicu Preljina–Požega, i rekonstruirano i pušteno u promet 77,6 kilometara pruge.

Ona je ukazala na to da je nakon 19 godina poslije NATO bombardiranja obnovljen Žeželjev most u Novom Sadu i ponovno uspostavljen željeznički promet.

Investicija od pet milijuna eura uključuje izgradnju auto-ceste Mira, od Niša do Prištine, Fruškogorske auto-ceste i auto-ceste Beograd–Sarajevo i to je ono što nas očekuje u predstojećem razdoblju, najavila je premijerka.

Ona je istaknula da će biti rekonstruiran i Klinički centar u Beogradu, kao i Klinički centar Vojvodine i centar u Kragujevcu, uz napomenu da je obnovljena Univerzitetska klinika u Tiršovoj, u koju je već uloženo više od 6,5 milijuna eura.

Ponosni smo na to što smo konačno završili rekonstrukciju Narodnog i Suvremenog muzeja, kao što smo završili i rekonstrukciju Galerije Matice srpske u Novom Sadu, poručila je ona i ocijenila da to pokazuje koliko je Vlada fokusirana na rezultate.

Brnabić je naglasila da su uvedene elektroničke zdravstvene knjižice, da je proširen projekt E-beba, koji je sada ušao u drugu fazu i omogućuje roditeljima da već u porodilištu podnesu i zahtjev za roditeljski doplatak.

Također, kako je dodala, uveden je i sustav e-recept, koji omogućuje automatsko izdavanje recepata kroničnim bolesnicima, a pokrenuta je i platforma e-sud.

Premijerka je, govoreći o projektu adresni registar, rekla da će taj projekt omogućiti da se do kraja ove godine konačno uvede u red državna uprava, odnosno da svi građani imaju broj i ulicu na kojoj žive i rade.

Prije godinu dana pustili smo u rad sustav elektroničke javne uprave, kako građani ne bi više bili kuriri države, istaknula je Brnabić i dodala da je time građanima ušteđeno 500.000 sati čekanja u redu, a državi približno 20 milijuna dinara za tiskanje papira.

Govoreći o populacijskoj politici, ona je podsjetila na usvajanje Zakona o financijskoj potpori obiteljima s djecom i izmjene i dopune Strategije za poticanje rađanja, u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dijete.

Premijerka je priopćila i da je u prvih godinu dana rada Vlade Srbije zaplijenjeno 1.107 kila narkotika i otkriveno 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge.

Također, u prvoj godini mandata obavljena je i nabava zrakoplova za potrebe RV i PVO Vojske Srbije i otvorena su četiri poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, ukazala je Brnabić.

Na kraju press-konferencije upriličene u povodu godinu dana rada Vlade Srbije ministar vanjskih poslova Ivica Dačić objavio je da je Papua Nova Guinea šesta zemlja koja je povukla priznanje neovisnosti Kosova.

- Tih šest zemalja ima površinu od 800.000 četvornih kilometara, što je deset puta više od Srbije i 25 milijuna stanovnika. Veoma često se s nipodaštavanjem odnosimo prema tim zemljama, govorimo da su one male i nebitne. Kako su bile bitne kad su priznale Kosovo, a sad kad ga povlače nisu bitne. Ovo je veliki uspjeh za našu državu - rekao je Dačić.

On je istaknuo da će Srbija nastaviti s tim radom bez obzira s kolikim pritiscima se suočava.