Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ministri godišnjicu obilježili - radno

05.07.2018.

Ministri u timu premijerke Ane Brnabić, u okviru obilježavanja proslave godinu dana rada Vlade Srbije, proveli su dan u Subotici – radno.

МMinistar financija Siniša Mali prisustvovao je otvaranju Carinskog terminala u Slobodnoj zoni Subotica. Izgradnju modernog objekta, vrijednog 50 milijuna dinara, u potpunosti je financirala Vlada Srbije.

 11980_1.jpg

- Više od 15 tisuća vozila godišnje prođe kroz zonu i zato smo željeli napraviti moderan carinski terminal, veliki parking za putnička i teretna vozila i tako ubrzati rad tvrtki – naglasio je ministar Siniša Mali.
Slobodna zona će izgradnjom novog Carinskog terminala poboljšati razinu poslovanja, ubrzati procedure i postati još sigurniji partner u poslovanju.
Državni tajnik u Ministarstvu građevine, prometa i infrastrukture Imre Kern prilikom današnjeg obilaska dionice “Ipsilon kraka” Koridora 10, od Bikovačke do Bačkotopolske ceste, najavio je da će radovi na cjelokupnoj obilaznici oko Subotice, poslije tri desetljeća od početka izgradnje, biti završeni do konca 2019. godine.

11980_2.jpg

КKraj 2019. i početak 2020. godine trebao bi biti i kraj još jednog kapitalnog projekta čija se gradnja u Subotici mjeri desetljećima. To je zgrada Narodnog kazališta.


Ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević obišao je ovu, najznačajniju investiciju u kulturi, koja se gradi već 12 godina, i tom prilikom najavio da bi prva polovica 2020. godine trebala biti krajnjim rokom za okončanje radova na zgradi Narodnog kazališta u Subotici.


On je s članicom Gradskog vijeća zaduženom za područje kulture Miroslavom Babić obišao i nedavno rekonstruiranu Sinagogu i Gradski muzej.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić najavio je danas na Paliću da će Vlada Srbije uložiti 100 milijuna dinara u izgradnju akva parka na obali Palićkog jezera.

11980_3.jpg

- Spremni smo dalje ulagati u razvoj turističke infrastrukture, obogatiti turističku ponudu, a pred nama je i teži dio posla, a to je promocija Palića kao turističkog odredišta, kako nam naši građani ne bi pored svih lOn je najavio i važan projekt izgradnje velnes i spa centra s otvorenim i zatvorenim bazenima, koju Vlada Srbije realizira s Pokrajinskom vladom i Gradom Subotica.


- Vrijednost tog projekta je više od 800 milijuna dinara. Plan je da ove godine počne prva faza, vrijedna oko 350 milijuna dinara i vjerujem da ćemo tim sadržajem zadržati naše građane, ali i privući inozemne turiste – naveo je Ljajić.

Ministar Ljajić je s domaćinom Nebojšom Darabošem, direktorom poduzeća “Park Palić” obišao Ljetnu pozornicu i kino „Abazija“, koji su zahvaljujući sredstvima iz republičkog proračuna dobile novo ruho.


Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i Predrag Petričević, vlasnik tvrtke SMB gradnja potpisali su danas u Gradskoj kući ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona, što podrazumijeva zamjenu atletske staze i pripadajućih atletskih borilišta, cjelokupnu zamjenu trave s drenažom i sređivanje prostorija koje koriste sportski klubovi na ovom objektu.

Udovičić je nakon potpisivanja ovog dokumenta istaknuo da je cilj države pomoći Subotici da ovaj stadion bude jedan od najmodernijih u Srbiji, ali i šire. 

Želimo ohrabriti Suboticu da sa svojim sportskim objektima još više radi na sportskom turizmu, na privlačenju što većeg broja ekipa na pripreme, ali i da konkurira za to da bude domaćin velikih međunarodnih natjecanja, ukazao je ministar.

- Imamo priliku na godišnjicu rada Vlade sumirati rezultate koje smo u prethodnom razdoblju postigli. Većim dijelom sredstvima iz republičkog proračuna instalirana je klimatizacija Dvorane sportova, ugrađeni su novi reflektori na Gradskom stadionu, a ove godine krećemo s izgradnjom nove atletske staze. Time ćemo zaokružiti jednu cjelinu, omogućiti našim sportašima da se na adekvatan način natječu, a samim time i našim građanima omogućiti bolje ozračje kada gledaju naše sportaše. Uz pomoć Republike i Pokrajine renovirali smo brojne sportske terene i nastavit ćemo s tim aktivnostima - rekao je gradonačelnik Laban.
Ministar Vanja Udovičić je u okviru posjeta Subotici u pratnji Nemanje Simovića, člana Gradskog vijeća zaduženog za sport i omladinu i s Goranom Marinkovićem, generalnim tajnikom Sportskog saveza Srbije obišao Dvoranu sportova i Gradski stadion.

Ministrica pravde Nela Kuburović obišla je danas javnobilježnički ured Nikole Milišića u Subotici i istaknula da će tijekom tjedna biti raspisan novi natječaj za popunjavanje upražnjenih javnobilježničkih mjesta za područje 34 osnovna suda.

Ministrica za europske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović obišla je danas radove na rekonstrukciji Gerontološkog centra u Subotici, koji se financiraju sredstvima iz europskih fondova Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Srbija 2014-2020.
Joksimović je naglasila da je ukupna vrijednost ovog projekta za četiri pogranične općine - Suboticu i Apatin u Srbiji i Osijek i Đakovo u Hrvatskoj, 560.000 eura, pri čemu je od tog iznosa najviše izdvojeno za ovaj projekt u Subotici, 267.000 eura granta. Ministrica je, ukazavši na to da je ukupan iznos Programa prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske od 2014. do 2020. godine 34 milijuna eura, istaknula da su u tijeku novi pozivi, kao i da osim s Hrvatskom, Srbija ima prekogranične programe s Bugarskom, Rumunjskom, Crnom Gorom, BiH, Makedonijom i Mađarskom. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović uručio je danas prvih deset ugovora srbijanskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije od novca iz europskih fondova i najavio značajna ulaganja u domaći agrar. Ministar je poručio da će domaćim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolaganju biti 400 milijuna eura bespovratne pomoći.. - Nakon osam godina priče o IPARD-u Srbija danas ima prve konkretne ugovore -, istaknuo je ministar i ocijenio da je ovo veliki dan i prekretnica u poljoprivredi, jer po prvi put europski novac ide izravno u ruke srbijanskih poljoprivrednika. Nedimović je naveo da su ugovori dodijeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri čija je djelatnost ratarstvo i jednom koji se bavi voćarstvom.


Ministrica bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacijsku politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će sredstva od 500 milijuna dinara, koja je država opredijelila lokalnim samoupravama za podizanje nataliteta, biti dodijeljena 61 općini

Đukić Dejanović je, tijekom obilaska Predškolske ustanove "Naša radost" istaknula da se na natječaj koji je raspisan koncem svinja prijavilo 119 općina, pri čemu je najbolje projekte imala 61 lokalna samouprava.

Ministrica je ukazala na to da je Subotica aplicirala za rekonstrukciju središnje kuhinje u spomenutoj predškolskoj ustanovi, u kojoj se spremaju obroci za 55 vrtića na teritoriju općine. Dodijeljenim sredstvima u ovoj predškolskoj ustanovi bit će rekonstruirana centralna kuhinja, u kojoj se dnevno sprema do 12.000 obroka za više od 4.000 mališana, navela je ona. Đukić Dejanović je danas u Subotici posjetila obitelj Tripković, koja čeka prvo dijete, i tom prilikom se u razgovoru s Jasnom Tripković, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, informirala o tome koliko su mladi bračni parovi upoznati s mjerama koje država provodi kako bi potaknula rađanje u Srbiji. Tripković je istaknula da je ugodno iznenađena poticajnim mjerama, obzirom na to da su ranije roditelji za rođenje prvog djeteta dobivali 38.000 dinara, a sada 100.000 dinara. Ona je na Ekonomskom fakultetu u Subotici predstavila rezultate istraživanja o migraciji studenata.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, posjetio je Dom za djecu ometenu u razvoju "Kolijevka".  

On je rekao da su korisnici ustanove "Kolijevka" zbrinuti na najbolji mogući način, što je odraz odnosa države prema osobama sa smetnjama u razvoju, i dodao da će se nastojati da se njihovi uvjeti života konstantno unaprjeđuju.Direktor Doma za djecu ometenu u razvoju "Kolijevka" Nenad Kozomora rekao je da ta ustanova trenutačno ima 240 korisnika i da je od toga najveći broj djece u stacionarnom dijelu.

Godišnjicu rada Vlade radno je obilježio i ministar bez portfelja zadužen za tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je obišao tvrtku “Tehnologije budućnosti” dok je ministar zaštite okoliša Goran Trivan, obišao Regionalno odlagalište otpada i Zoološki vrt.