Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bogdan Laban predstavio rezultate dvogodišnjeg rada

12.07.2018.

radonačelnik Grada Subotice Bogdan Laban predstavio je danas na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće rezultate dvogodišnjeg rada. On je tom priliko istaknuo da je iznimno zadovoljan rezultatima koje je sa svojim timom ostvario u protekle dvije godine.

Posebno je ponosan, kako je istaknuo, što su davno započete kapitalne investicije poput takozvanog „ipsilon kraka“ i Narodnog kazališta pokrenute s mrtve točke zahvaljujući dobroj suradnji i velikoj potpori Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

- Na obilaznici oko Subotice radovi su u punom jeku dok je za Narodno kazalište izabran najpovoljniji ponuđač i radovi na daljnjoj izgradnji krenut će već u narednim danima – istaknuo je Bogdan Laban.

11989_1.jpg

Predstavljajući rezultate Bogdan Laban je naveo da je iznos raspoloživih sredstava na računu izvršenja proračuna grada 23. lipnja 2016. godine kada je stupio na funkciju gradonačelnika iznosio svega 16 milijuna dinara, a obveze su iznosile više od 269 milijuna dinara.

-Zatečena je obveza vraćanja pozajmljenih sredstava iz Trezora grada u visini od 100 milijuna dinara, obveza javnog duga grada po osnovu uzetih kredita (kod poslovnih banaka u zemlji obveza iznosi 143 milijuna dinara, a obveza prema Europskoj banki za obnovu i razvoj 6,1 milijun eura). Zatečene su preuzete obveze prema Ministarstvu obrane za kupnju vojarne „Kosta Nađ“ i Doma vojske (6,1 milion eura, s rokom otplate od 5 godina). Zatečena je obveza grada po ugovoru sa Zavodom za javno zdravlje Subotica u visini od milijun eura, za priznato a neplaćeno ulaganje Zavoda u objekt Eko centra na Paliću – rekao je Laban.

Novo stanje u proračunu Grada Subotice, nastavio je Laban, je sljedeće: -Pozajmica s Konsolidiranog računa trezora grada Subotice u visini od 100 milijuna dinara, vraćena je u trezor. Obveze grada po osnovu javnog duga odnosno kredita servisirane su u rokovima dospijeća. Odlukom o proračunu grada za 2017. godinu nastavilo se s provođenjem mjera štednje i racionalizacije shodno prijedlozima Vlade RS. U 2018. godini obveze se izvršavaju isključivo na teret tekućih prihoda – podcrtao je Bogdan Laban.

Prioriteti kojih se držimo, naveo je, su očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, rad na razvoju komunalne i prometne infrastrukture, briga o našim najstarijim sugrađanima i posvećivanje pozornosti projektima koji će poduprijeti stvaranje uvjeta da mladi, obrazovani Subotičani koji su trenutačno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje i ostanu u svom rodnom gradu.

-Posebno mjesto u programu koji ćemo provoditi zauzima Palić, kao turističko odredište u koje će se u predstojećem razdoblju ulagati, ali ne samo za turiste nego i za sve naše sugrađane – naglasio je Laban.
Kada je riječ o radu svih 12 Javnih i Javno-komunalnih poduzeća, Laban je naveo da svoje obveze izmiruju u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obveza u komercijalnim transakcijama.

Navodeći rezultate dvogodišnjeg rada, Laban je naglasio, da je broj zaposlenih radnika u Slobodnoj zoni i Gospodarskoj zoni u Subotici oko 6.000 radnika (porast od 800 - 1000 radnika na godišnjoj razini).

-Carinski terminal izgrađen je uz pomoć Vlade Srbije koja je za ovu namjenu opredijelila 50 milijuna dinara. Od 2016. godine Grad Subotica se nalazi u vanjskotrgovinskom suficitu od 7 do 10 posto. Početkom ožujka 2017. godine, u Gospodarskoj zoni „Mali Bajmok”, otvoren je novi pogon tvrtke za proizvodnju dijelova za auto-industriju „Kontinental (otvaranje 500 novih radnih mjesta), u lipnju je otvoren „Ametek“, a polovicom 2017. godine, talijanska tvrtka „Ondaplast“ se nalazi u okviru područja Slobodne zone „Subotica“, otvorena je tvornica „Plastikcam East“ DOO – podsjetio je Laban.

Što se tiče radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog kazališta, u 2016. godini, za 5. fazu radova ukupno je osigurano 185 milijuna dinara - 140 milijuna dinara izdvojila je Uprava za kapitalna ulaganja, a 45 milijuna dinara grad Subotica. Za 6. fazu radova, Ministarstvo kulture i informiranja i Uprava za kapitalna ulaganja osigurali su 62 milijuna dinara. Za 7. fazu su osigurana sredstva u iznosu od 229.608.680,46 (111 milijuna dinara iz republičkog i 112 milijuna dinara iz pokrajinskog proračuna, a ostatak iz proračuna grada Subotice). Za 8-1 fazu osigurana su sredstva u iznosu od 370.736.589,13 (166,9 milijuna dinara iz republičkog i 166,9 milijuna dinara iz pokrajinskog proračuna, a ostatak od 36.936.589,00 dinara iz proračuna Grada Subotice).

-Poslije višegodišnjeg zastoja, početkom mjeseca studenog 2016. godine, nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka. Krajem ožujka 2017. godine je za promet otvorena prva dionica „Ipsilon kraka“ u dužini od jednog kilometra, od petlje „Subotica jug“ do križanja „Ipsilon kraka“ s Bikovačkom cestom. Na tom raskrižju izgrađen je i kružni tok. Također, krajem kolovoza 2017. godine otvorena je dionica duga pet kilometara od Somborske do Bačkotopolske ceste (Sektor 2). Ukupna vrijednost izvedenih radova je 347.643.337,20 dinara – istaknuo je Laban.

Investiralo se u minule dvije godine i u razvoj komunalno-vodoprivredne infrastrukture.

- U ovom momentu raspolažemo s oko 580 kilometara vodovodne i oko 310 kilometara kanalizacijske mreže. U posljednje dvije godine grad je realizirao četiri od pet faza Projekta za unaprjeđenje vodnog sustava Subotice vrijednog 12,55 milijuna eura – rekao je Laban.
Gradonačelnik se u svom izvještaju osvrnuo i na ulaganja u održavanje i rekonstrukciju prometnica u gradu, u cestovnu infrastrukturu, u uređenje i urbano opremanje parka na Paliću, ulaganje u Ljetnu pozornicu, o napretku projekta „Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, govorio je o izuzetnoj regionalnoj suradnji s mnogim gradovima iz zemalja u okruženju i istaknuo da je Subotica trenutačno partner na tri projekta prekogranične suradnje.

U protekle dvije godine značajno se ulagalo u obrazovne ustanove, kao i u ustanove kulture, a gradonačelnik Laban najavio je i cjelokupnu obnovu Opće bolnice u Subotici.

-Veliku zahvalnost dugujemo predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je svojim osobnim zalaganjem i podrškom pomogao ostvarenje mnogo značajnih investicija za grad. Subotica je danas suvremena, urbana, multinacionalna, multikulturna i multikonfesionalna zajednica građana s razvijenom mrežom kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova. Kao gradonačelnik Subotice, mogu da kažem da doprinos koji Subotica kroz svoj razvoj svakodnevno daje razvoju države nije zaboravljen, a da je s druge strane Vlada Republike Srbije i te kako u prethodne dvije godine pomogla razvoj Subotice. Dobra vertikala na relaciji grad-pokrajina-republika od ključnog je značaja za rješavanje strateških problema u Gradu – dodao je Bogdan Laban.

Учешће у финансирању (збирно по фондовима)

11989_2.jpg

Средства повучена из осталих фондова (збирно по периодима)

11989_3.jpg