Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano jubilarno „Takmičenje risara“

14.07.2018.

Jubilarno 50. „Takmičenje risara“ jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, održana je danas na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Nemanja Stevanović jučer je kao izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u ranim jutarnjim satima stigao u Đurđin među žeteoce. Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali i državni tajnik u Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije, Senad Mahmutović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

11995_1.jpg

-Moje današnje prisustvo na ovoj manifestaciji jasno pokazuje koliko predsjednik Vučić pridaje značaj unaprjeđenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Trudimo se da on bude u skladu s najvišim europskim, i međunarodnim standardima – naglasio je Stevanović.

11995_2.jpg

Predsjednik Srbije se, nastavio je Stevanović, na dnevnoj bazi zanima kako ide realizacija projekata koje smo dogovorili s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.
Pozdravljajući prisutne u ime Vlade, Ministarstva i u vlastito, Senad Mahmutović se zahvalio organizatorima na uspješno organiziranoj manifestaciji i poželio im da ova i godine pred nama budu berićetne.

-Meni je čast što danas mogu biti prisutan na ovoj manifestaciji koja na najbolji način predstavlja spoj očuvanja kulture i tradicije ovog kraja, nacionalne manjine u našoj zemlji i zahvalnosti na plodovima koje nam daje naša zemlja – rekao je Mahmutović. 
Gradonačelnik Bogdan Laban najprije se zahvalio predstavnicima Vlade Republike Srbije i predsjednika Republike Srbije i rekao da Grad Subotica uživa njihovu veliku potporu.

-Zahvaljujući toj potpori pokrenuli smo s mrtve točke višedesetljetne kapitalne nezavršene projekte, po kojima je Subotica bila poznata. U naredne dvije godine, upravo zahvaljujući potpori Vlade i predsjednika Republike mi možemo očekivati da će se završiti „ipsilon krak“ i zgrada Narodnog kazališta“ , kao i značajna ulaganja u Palić- podsjetio je Bogdan Laban.

11995_3.jpg

On je rekao da i „Dužijanca“ uživa potporu Grada, Pokrajine i Republike.

-Drago nam je da nam takmičenje risara daje mogućnost da se na trenutak vratimo u prošlost da se podsjetimo kako se to nekada radilo, kako se odvijala žetva i da na najbolji način osjetimo taj spoj prošlosti i sadašnjosti – rekao je Laban.
Predsjednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr. Andrija Anišić istaknuo je da se ove godine obilježavaju tri jubileja, 50 godina održavanja manifestacije Takmičenje risara i to u kontinuitetu, zatim pola stolkjeća od kada je održana prva takozvana „gradska Dužijanca“ i 25 godina od objedinjavanja gradske i crkvene Dužijance.  

-Sa zadovoljstvom smo konstatirali prije nekoliko dana kod gradonačelnika Bogdana Labana da je to jedinstvena manifestacija koju dvije takve institucije, Grad i Katolička crkva, rade zajednički i to već četvrt stoljeća, na što smo posebno ponosni i zahvalni Gradu, Pokrajini i Republici na velikoj potpori – istaknuo je Anišić.

Domaćini ovogodišnjeg „Takmičenja risara“ su Stipan i Marija Kujundžić.

-Pripremila se dobra rakija, dočekuša, naše žene su napravile ručak, doručak kako ga tko naziva, debela slanina od mangulice, kiselo mlijeko, domaći kruh, crni luk i crvena paprika – naveo je Stipan Kujundžić.

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest sati ujutru, a poslije pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, uslijedila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, kruh, crni luk i kiselo mlijeko.

Čobanskim zvonom gradonačelnik je označio početak takmičenja, nakon čega su 22 žetelačka para starijih i šest parova mlađih kosaca odmjerila snage.

Prema riječima domaćina Stipana Kujundžića ovogodišnji ris bio je težak ispit za mlade risare, a nije bilo lako ni onim iskusnijim, jer je žito poleglo i bilo je teško praviti otkose. Ipak, to nije smetalo Marinku Kujundžiću i Ruži Juhas da i ove godine budu najbolji risarski par na Takmičenju.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2018“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.