Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 25. Festival europskog filma na Paliću

15.07.2018.

Na Ljetnoj pozornici na Paliću, otvoren je, jubilarni, 25. Festival europskog filma. Ovogodišnji Festival otvorio je dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, koji je na mjestu predsjednika Savjeta Festivala naslijedio divu srbijanskog glumišta Miru Banjac. Njoj je u povodu četvrt stoljeća Festivala uručen srebrnjak, a naša proslavljena glumica, svom nasljedniku predala je dokument o osnivanju Festivala, na temelju kojeg će on raditi u naredne četiri godine.

11997_1.jpg 

Predstavnike republičke i pokrajinske vlasti, stvaratelje i ljubitelje filmske umjetnosti večeras je na Ljetnoj pozornici pozdravio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

- Prije svega, u povodu važnog jubileja koji Festival europskog filma Palić slavi, dopustite mi pozdraviti vas u ime grada Subotice i Subotičana. Dobro došli u Suboticu Danila Kiša, Aleksandra Lifke, Stevana Raičkovića, Deže Kostolanjija. Suboticu u kojoj se kulture, religije i nacije čvrsto prepliću kao vojvođanski snop klasja. Suboticu u kojoj kultura ima samo jedan jezik - jezik uzvišenog. Izvanvremenskog. Čarobnog – rekao je Laban.

11997_2.jpg

Mi danas, nastavio je, otvaramo važan festival za Srbiju i Europu, i u prvom redu za Suboticu, grad novih perspektiva. Suboticu turistički grad, poznat u Europi. Suboticu, grad kulture i tolerancije.

11997_3.jpg

-Svaki grad ima, ili nastoji imati vlastit bilbord moći. Svog veleposlanika uspjeha. Jednu ili više institucija koje na međunarodnoj razini u najboljem svjetlu prezentiraju njegove ekonomske, gospodarske, turističke, civilizacijske i kulturne kapacitete. Naravno, nije mi namjera Suboticu uspoređivati s Kanom, Venecijom, Berlinom. Više je riječ o isticanju činjenice da je Filmski festival na Paliću punih 25 godina jedna od ključnih točaka kulturne i turističke promocije Subotice i Vojvodine. Palićki festival dakle, četvrt stoljeća predstavlja plakatu uspjeha koji naš grad čini primamljivijim i vidljivijim u cijelom svijetu – istaknuo je Laban.

11997_4.jpg

Istodobno treba istaknuti, kazao je, da je naš Festival jedan od malobrojnih u cijeloj Europi, koji je stopostotno posvećen europskom filmu i predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija u Srbiji. I ta činjenica ga izdvaja i pozicionira kao osobitu vrijednost, koju treba njegovati i poštovati.

-O tome svjedoči i nagrada Europske asocijacije festivala koja je FEF uvrstila među najbolje u Europi, rekao je on i podsjetio da su ovaj festival pohodile stotine značajnih stvaratelja, među kojima Dušan Makavejev, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Ken Louč, Ištvan Sabo…

-Svjesni njegovog značaja za grad i Srbiju, mi u gradu Subotici postavili smo pred sebe zadatak biti pouzdan partner Festivala, jer je riječ o instituciji koja povezuje najbolje iz Srbije s najuspješnijima iz cijele Europe. Zbog fantastičnih potencijala Palića, odabrali smo ga kao točku daljnjeg razvoja Subotice. Osigurali smo projekte koji će ovaj biser prirode pretvoriti u jednu od najpoželjnijih turističkih odredišta u ovom dijelu Europe – podcrtao je Laban.

Uvaženi gosti, Palić i Subotica više od dva desetljeća predstavljaju iznimno ozračje za razmjenu iskustava, informacija i uspostavljanje novih kontakata.

-Uloga Palića i njegovog festivala jest da povezujući lidere bude lider. Da bude neponištiva mjenica uspjeha. Palić spaja najvrednije što Srbija ima s najboljima iz cijele Europe – dodao je Laban i poželio svima uživati u subotičkom gostoprimstvu.

Predsjednik Vlade AP Vojvodine zahvalio se velikoj umjetnici Miri Banjac, dosadašnjoj predsjednici Savjeta festivala, kao i članovima Savjeta u novom mandatu i poželio im uspješan rad na tragu njezinog i rada njezinih suradnika, koji su zajedno s organizacijom ovog festivala učinili sve da se i ovih dana u Subotici i na Paliću osjeti duh filmske umjetnosti.
-Želim u ime pokrajinske vlade obećati da ćemo Festival europskog filma na Paliću pomagati i više nego ranijih godina. Ova sjajna tradicija i veliki jubilej zaista su dostojni toga – rekao je Mirović.
ГGlavni program otvorio je, izvan konkurencije, talijanski film „Srećan kao Lazaro“, a kao prvi u natjecateljskom dijelu programa prikazan je njemački „Stiks“ u prisustvu autora Volfganga Fišera.
Na ceremoniji otvaranja jubilarnog FEF-a prikazane su i „Slike iz obiteljskog albuma“ - niz fotografija koje su podsjetile na značajne ličnosti i trenutke iz historije Festivala.