Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

DRI-Subotica primer dobro prakse

18.07.2018.

Na sjednici Odbora za financije, republički proračun i kontrolu trošenja javnih sredstava predsjednik Državne revizorske institucije ocijenio je da je Subotica primjer dobre prakse.Sjednica Odbora za financije, republički proračun i kontrolu trošenja javnih sredstava, Narodne skupštine Republike Srbije održana je danas, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Dan ranije i skupštinski Odbor za gospodarstvo, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, također je održao sjednicu, u Subotici.

12011_1.jpg

Predsjednica Odbora za financije, republički proračun i kontrolu trošenja javnih sredstava, dr. Aleksandra Tomić naglasila je da je u skladu s Programom reformi upravljanja javnim financijama 2016-2020. godine da se sjednice koje se odnose na rad Državne revizorske institucije na transparentan način održavaju i izvan Beograda.

-Ovog puta smo izabrali Grad Suboticu za razmotriti izvještaje Državne revizorske institucije o obavljenim revizijama kod korisnika javnih sredstava - zaključila je dr. Tomić.

12011_2.jpg

Generalni državni revizor i predsjednik Državne revizorske institucije, dr. Duško Pejović, predstavljajući izvještaj sektora o provedenim revizijama pred Odborom za financije, republički proračun i kontrolu trošenja javnih sredstava, naglasio je da grad Subotica može poslužiti kao primjer dobre prakse za ostale gradove kada je riječ o otklanjanju nepravilnosti.

-Tijekom provođenja revizije Završnog računa proračuna i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2015. godinu, revizori su utvrdili da od 389 zaposlenih, 386 nije imalo dobro obračunate plaće. Zbog toga je 123, 5 milijuna dinara više isplaćeno iz proračuna grada - istaknuo je dr. Pejović.
Generalni državni revizor je naglasio da su, nakon provedene revizije sve isplate plata svedene u zakonski okvir.
Pozdravljajući nazočne gradonačelnik Bogdan Laban je istaknuo da grad Subotica u posljednje dvije godine predstavlja dobar primjer upravljanja javnim financijama.

-Stavljajući u prvi plan ravnomjerni razvitak svih lokalnih samouprava Vlada Srbije održala je, na godišnjicu formiranja, radnu sjednicu u našem gradu. Današnja sjednica Odbora za financije, proračun i kontrolu trošenja javnih sredstava, kojoj su nazočni i predstavnici Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije, jasno ukazuje na opredijeljenost nositelja javne vlasti na čelu s predsjednikom, Narodnom skupštinom i Vladom Srbije, da vlastiti rad učine transparentnim i vidljivim svim građanima – rekao je Laban.

Očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, rad na razvoju komunalne i prometne infrastrukture, briga o našim najstarijim sugrađanima i posvećivanje pozornosti projektima koji će podržati stvaranje uvjeta da mladi, obrazovani Subotičani, koji su trenutačno bez posla, u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje i ostanu u svom rodnom gradu - podcrtao je Laban.

U prethodnom razdoblju uspjeli smo stabilizirati poslovanje cjelokupnog javnog sektora, realizirati veliki broj kapitalnih ulaganja, i privući veliki broj stranih investitora. Naravno, uvijek postoji prostor za daljnje unaprjeđivanje i usklađivanje rada s europskim standardima, ali prije svega s interesima građana. I zato ćemo i dalje nastojati pratiti standarde koje u svom radu postavljaju predsjednik Republike i Vlada Srbije – zaključio je Laban.
Prema riječima predsjednice Odbora za gospodarstvo, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežane Petrović narodni zastupnici izabrani su od građani i dužni su raditi u njihovom interesu i polagati im račune.

- Pozvali smo predstavnike Ministarstva gospodarstva i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija podnijeti izvještaj o vlastitu radu. Ovo je prilika za subotičke gospodarstvenikeu izravnom kontaktu dobiti odgovor od mjerodavnih predstavnika ministarstava za sve ono što su njihove potrebe – istaknula je Snežana Petrović.
Na sastanku ovog Odbora govorilo se i o procedurama i načinima na koje mala i srednja poduzeća mogu aplicirati za različite kreditne linije u suradnji s Komercijalnim bankama i Fondom za razvoj.

Državni tajnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević upoznao je članove Odbora s rezultatima međunarodne suradnje tijekom koje su potpisani sporazumi koji za cilj imaju privlačenje stranih investicija.

Knežević je izdvojio projekte „Najbolje iz Srbije“ koje je Ministarstvo organiziralo u suradnji s Gospodarskom komorom Srbije i projekt subvencioniranih odmora koji je uspješno završen dodjelom stotisućitog vaučera. On je istaknuo da će, ukoliko stupanj iskorištenosti vaučera bude veći od 90 posto, biti razmotrena mogućnost o nastavku akcije u narednoj godini.

Održavanje sjednice podržano je kroz projekt koji provodi UNDP “Jačanje nadzorne uloge Narodne skupštine”, a pod pokroviteljstvom Švicarske agencije za razvoj.