Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan ugovor o gradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću

24.07.2018.

Ugovor o gradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću, danas su, u Medija centru Gradske kuće, potpisali zamjenica gradonačelnika Grada Subotice Timea Horvát i Damir Lunić, tehnički direktor tvrtke „Modulor“ iz Beograda, koja će izvoditi radove. Investicija se realizira kao dio prekograničnog IPA projekta Mađarska – Srbija, u okviru projekta „Colourful Cooperation – Raznobojna suradnja“, u okviru koje će biti izgrađen Srpski kulturni centar u Mórahalomu i Mađarski kulturni centar na Paliću.

12023.jpg

Partneri na projektu, kako je tom prilikom istaknula Timea Horvát, su DKMT Euroregionalna razvojna agencija iz Segedina, Pokrajinsko tajništvo za regionalni razvoj, međunarodnu suradnju i lokalnu samoupravu, Grad Subotica i Udruženje mladih za razvoj zajednice Egymásért iz Mórahaloma.

- Ukupna vrijednost projekta je 3,7 milijuna eura. Dio proračuna koji se odnosi na Suboticu je 1.131.040 eura. Udio grada Subotice je 15 posto i iznosi 169.656 eura dok je donacija EU 85 posto, odnosno 961,384 eura – objasnila je Timea Horvát.

Ciljevi projekta, navela je, su osnivanje srpskih i mađarskih kulturnih centara u Mórahalomu i Paliću, kao i razvoj sveobuhvatne kulturne strategije za cijelu pograničnu regiju, te pokretanje onlajn centra za informacije i vijesti na oba jezika, i integriranje Novoga Sada, buduće Europske prijestolnice kulture, u kulturni i turistički život pogranične mađarsko-srpske regije.

12023_4.jpg

Predsjednica Skupštine Mjesne zajednice „Palić“, Marta Dóbó, naglasila je da gradnju jednog ovakvog centra mještani Palića čekaju već jedno desetljeće.

- Imamo više od 11 sekcija djece i veliko je zanimanje za novim sekcijama ali nam je uvijek bila ograničavajuća okolnost nedostatak adekvatnog prostora – rekla je Dóbó.

Mađarski kulturni centar bit će izgrađen u Bohinjskoj ulici na površini od 800 četvornih metara. Rok za završetak radova je 12 mjeseci.