Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana središnja proslava „Dužijance 2018”

12.08.2018.

Na subotičkom Trgu slobode danas je održana središnja svečanost „Dužijance 2018”, tradicionalne manifestacije koja se po 108. put organizira u povodu završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na urodu pšenice. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Subotičani Marko Križanović i Marija Piuković, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu vijenac od novog žita i kruh od ovogodišnjeg uroda pšenice.

12043_1.jpg

Nakon što je preuzeo kruh, pokazujući ga na sve četiri strane svijeta, gradonačelnik Laban je rekao da je Dužijanca više od manifestacije, put, način za upoznavanje identiteta Subotice. Njezinog duha i suštine - ona predstavlja ponosni dom svih njezinih građana.

– Subotica je zajednički imenitelj svih čestitih, marljivih i posvećenih ljudi. Subotica je mjesto u kom ne ističemo različitosti, nego njegujemo posebnost. I upravo ta posebnost predstavlja polugu našeg zajedništva. Našu potrebu i želju za napredovanjem i razvijanjem poštujući jedni druge – naveo je Bogdan Laban.

Simbolično, današnja svetkovina kruha i žita ima metaforičnu, višu vrijednost, kazao je gradonačelnik i dodao da se Subotica može podičiti da nalik klasu žita u sebi čuva identitete svih njenih građana, bez obzira na njihovu vjeroispovijest ili nacionalnu pripadnost.

– Marljivost, posvećenost i predanost koju su organizatori Dužijance pokazali, kroz niz zasebnih događaja spojenih u jednu cjelinu šalju jednu poruku - poruku privrženosti. Dužnost mi je istaknuti još jedanu važnu pojedinost. Kroz očuvanje tradicije, i njenim spajanjem s vizijom budućnosti, Dužijanca potiče kreiranje pozitivnog imidža cijele Subotice – rekao je Laban.

12043_2.jpg

Uz isticanje da je izuzetnost ono što nas najtješnje povezuje, jer svi imamo isti, zajednički cilj – Suboticu po mjeri građana, on je podcrtao da je Dužijanca jedan od brendova našeg grada, koji je od samog početka kao narodna nošnja utkan u bogatu lepezu naših različitosti.

– 'Belo, bilo, b'jelo i bijelo/Lepo, lipo, l'jepo i lijepo/listići su jednoga cvijeta u pupolj se jedan odnjihali', rekao bi veliki Njegoš. Obvezatan sam naglasiti da samo ako poštujemo unikatnost možemo iskreno biti povezani, i graditi Suboticu kojom ćemo se ponositi, koja će biti sretni dom budućih generacija. Srdačnost, dobronamjernost i poštovanje predstavljaju dragocjenosti po kojima se znamo međusobno, i po kojima nas drugi pamte i određuju se prema nama. To smo mi – naglasio je gradonačelnik Laban.

Obraćajući se prisutnima na Trgu slobode, potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Mihály Nyillás, podsjetio je da je „Dužijanca” svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čovjeku za njegov rad, spoj običaja i kulturnih vrijednosti.

12043_3.jpg

– Za 'Dužijancu' je, vjerojatno, najznačajnije to što čuva dragocjenu nit prošlosti, običaja i tradicije. Plete ih s vremenima i ostavlja to tkanje kao zalog za budućnost, kao svjedočanstvo. Njegovanje nacionalne kulture i umjetničkog stvaralaštva veoma je važno. I zato su ovakve manifestacije iznimno bitne, jer pridonose bogatstvu različitosti u Vojvodini – poručio je, među ostalim, Mihály Nyillás.

Program svečanog dijela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetoga Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske. Svečanu misu zahvalnicu, s duhovnog aspekta svakako najvažniji dio proslave „Dužijance”, predvodio je subotički biskup msgr. dr. Ivan Penzeš.

Najatraktivniji dio uslijedio je u svečanom mimohodu, gdje su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli vidjeti: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” s karakterističnim pjesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i s radnim priborom, svečane zaprege, haptike, fijakere i karuce okićene žitom, defile kulturno-umjetničkih društava iz naše zemlje, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mjesta u kojima su proteklih tjedana, u okviru obilježavanja „Dužijance”, već održane slične svečanosti.

12043_4.jpg

Središnji dio programa „Dužijance 2018” nastavljen je poslije podne, u 19 sati, kada su bandaš i bandašica u društvu gostiju i visokih uzvanica obišli grob Blaška Rajića, na Kerskom groblju u Subotici.

Središnja manifestacija „Dužijanca 2018” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode, koje je počelo u 20 sati.

„Dužijanca“ je već slavila mnoge jubileje i značajne godišnjice u svojoj dugoj povijesti. Ove godine proslavljena je 50. obljetnica održavanja prve „Gradske dužijance“, 50. obljetnica manifestacije „Takmičenje risara“ i 25. obljetnica zajedničkog slavlja „Dužijance“. Naime, od 1993. godine Katolička crkva i grad Subotica zajednički slave „Dužijancu“.

12043_5.jpg

Organizator manifestacije „Dužijanca 2018“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.