Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen „Dan Dužijance”

15.08.2018.

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pjesme „Podvikuje bunjevačka vila“, večeras je u Velikoj vijećnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obilježila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Kruh od novog žita predsjednici Bunjevačkog nacionalnog savjeta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Jovana Vidaković i bandaš Mario Vojnić Hajduk, članovi Kulturno-umjetničkog društva željezničara „Bratstvo“, iz Subotice.

12049_1.jpg

Kad su se naši prici krenili na ove prostore, nisu puno tog mogli ponet sa sobom, ali su poneli svoje običaje, jezik i veru – sve što je najsvetije svakom narodu, kazala je, u tom povodu, predsjednica Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić.

12049_2.jpg

– I čuvali smo to, tri veka, koliko smo tu, sa tim postali drugačiji od ostalih i prepoznatljivi svima drugima. Nije to uvek bilo ni jednostavno, ni lako, a nije ni danas. Običaji se čuvaju kroz mlade naraštaje, ali i maternji jezik. Bunjevački govor tokom ovih 11 godina, koliko ga deca uče u školama, pohađalo je na hiljade đaka. Kruv od novog žita, koji smo večeras dobili, sastavljen je od mnoštva zrna, puno rada, strepnje za kišu i sunce – istaknula je, među ostalim, Suzana Kujundžić Ostojić.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je „Dužijanca“ ogledalo Subotice, zapis i putokaz, vjerodostojni svjedok vremena i dobronamjerni glasnik budućnosti koji nam ukazuje da je od neprocjenjive važnosti za sve nas da naslijeđe predaka bude sačuvano za slavu i dobrobit generacija koje dolaze.

– Što je simbolička snaga 'Dužijance' koja predstavlja neodvojivi dio Bunjevačkog bića? Sreća, blagostanje i napredak svakog čovjeka, svakog djeteta, svake obitelji. Svih Subotičana. Bunjevci, smatrao je Jovan Erdeljanović, vjeruju da se u posljednjim otkosima, od kojih se plete vijenac, krije duh žita – naglasio je gradonačelnik Laban.

12049_3.jpg

Ne možemo, dodao je, zaboraviti činjenicu da su Bunjevci više od tri stoljeća u vijenac današnjice ugrađivali svoje biće, da su bili tvrd i pouzdan oslonac u svim vremenima i da su to bili i prije 100 godina kada je na Velikoj narodnoj skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slavena donijeta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Srijema Srbiji.

– Cijeneći napore naših predaka, i nade djece naše djece, moramo se postarati da zajedništvo, ljubav, poštovanje identiteta i uvažavanje posebnosti ostanu temelj naše sutrašnjice i prosperiteta našega grada. Fundamentalni princip na kom počiva Subotica. Njezin temelj i krov. Put je težak i dug. Ali ako zajedno ustrajemo, naš zajednički cilj bit će ostvaren – poručio je gradonačelnik Laban.

12049_4.jpg

Prisutnima u Velikoj vijećnici obratili su se i potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Mihály Nyillás, i državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak, dok je o „Dužijanci“ u prosvjeti govorila predsjednica Odbora za obrazovanje u Nacionalnom savjetu bunjevačke nacionalne manjine, Mirjana Savanov.

12049_7.jpg

Obilježavanje „Dana Dužijance” počelo je danas, svečanom povorkom koja je krenula ispred „Bunjevačke matice” da bi, poslije šetnje subotičkim korzoom, stigla do Trga slobode, gdje je odigrano „Veliko bunjevačko kolo”.

12049_6.jpg

Predsjednica Bunjevačkog nacionalnog savjeta Suzana Kujundžić Ostojić je, kako nalaže tradicija, položila vijenac ispred biste Blaška Rajića koji je svojim djelovanjem kao svećenik, književnik, domoljub i patriota, ostavio dubok trag u životu Bunjevaca.

Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, „Dan Dužijance”, obilježava se na Veliku Gospojinu, 15. kolovoza.

12049_5.jpg