Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen projekt izgradnje i lokacija budućeg Doma kulture na Paliću

17.08.2018.

Zamjenica gradonačelnika Timea Horvát, članovi Gradskog vijeća zaduženi za područje kulture i gospodarstva, Miroslava Babić i Ákos Újhelyi, i predsjednica Skupštine MZ „Palić“, Márta Dobó, predstavili su danas projekt izgradnje i lokaciju budućeg Doma kulture na Paliću, koji će se realizirati u okviru projekta „Colourcoop – Raznobojna suradnja“. Nositelj projekta je Euroregionalna razvojna agencija iz Segedina DKMT, a partneri Pokrajinsko tajništvo za regionalni razvoj, međunarodnu suradnju i lokalnu samoupravu, Udruženje mladih za razvoj zajednice Egymásért iz Mórahaloma, Grad Subotica i Grad Novi Sad.

12050_1.jpg

Na pres-konferenciji, održanoj na Velikoj terasi na Paliću, Timea Horvát, odgovorna menadžerica ovoga projekta, navela je da su ciljevi projekta razvitak sveobuhvatne kulturne strategije i platforme za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala za cijelu mađarsko-srbijansku pograničnu regiju, jačanje kulturnih veza, upoznavanje jezika, tradicije i uzajamno razumijevanje.

– Predviđeno je i pokretanje on-line centra za informacije i vijesti na mađarskom i srpskom jeziku, osnivanje srpskih i mađarskih kulturnih centara, kao i izgradnja domova kulture u Mórahalomu i Paliću. U okviru projekta realizirat će se 48 kulturnih događaja, tri trodnevna festivala, šest tematskih izložbi i tri kazališna performansa – rekla je, među ostalim, Timea Horvát.

Miroslava Babić je dodala da je jedan od ciljeva projekta i integriranje Novoga Sada, buduće Europske prijestolnice kulture 2021. u kulturni turizam mađarsko-srbijanske pogranične regije, a da je najznačajniji legat projekta promatranje kulture kao ključa za razvoj turizma, jačanje kulturne i kreativne industrije utemeljen na znanju, inovativnosti i kreativnosti,

– Kao aktivnosti u projektu, u okviru novoutemeljenih kulturnih centara na Paliću, Mórahalomu i u Novom Sadu, bit će organizirane izložbe, književne večeri, kazališni performansi, kreativne radionice. Cilj ovih događaja je pomoći pripadnicima raznih etničkih zajednica učiti o kulturnim vrijednostima, tradicijama, umjetničkim dostignućima i umjetnicima svojih susjeda – kazala je Miroslava Babić.

Objekt u Mórahalomu će, istaknula je, imati veliku dvoranu za 400 ljudi, prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapelu, a bit će izgrađeni i trgovi za glazbene, plesne i likovne programe.

– Kulturni centri će predstavljati veleposlanike kulture u poštovanju srpske i mađarske manjine u ovom pograničnom području. Rezultat projekta su, dakle, nove kulturne manifestacije, festivali, izložbe i dva nova objekta: Mađarski dom kulture na Paliću i Srpski dom kulture u Móraholomu – naglasila je Miroslava Babić.

Ákos Újhelyi je podsjetio da subotička lokalna samouprava razvija cestovnu infrastrukturu u smislu izgradnje biciklističkih staza, a sve u cilju što lakšeg i boljeg pristupa turističkim odredištima.

-Jedan od najvažnijih projekata na Paliću trenutno je izgradnja biciklističke staze od ulice Prežihova Voranca do nadvožnjaka. Ukupno ulaganje u realizaciju ovog projekta iznosi oko 13,5 milijuna dinara od kojih Ministarstvo gospodarstva financira 5,6 milijuna dinara, dok je ostatak obveza Grada Subotica. Investicija će se okončati tijekom jeseni ove godine – rekao je Újhelyi.

Prema njegovim riječima, nastavit će se s promoviranjem turističkih potencijala kroz permanentno informiranje posjetitelja putem postavljanja turističke signalizacije i mobilne aplikacije.

– Rekonstrukcijom željezničke pruge Segedin–Subotica–Baja, kao i trase između Beograda i Budimpešte, omogućit će se ekspanzija ciklo turizma u ovoj regiji, što će rezultirati višestrukim povećanjem broja posjetitelja turističkim odredištima, kao i kulturnim manifestacijama – podcrtao je Ákos Újhelyi.

Razdoblje realizacije projekta je 1. lipnja 2017. – 31. svibnja 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.738.247,30 eura.

12050_2.jpg