Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena izložba „Subotičke fasade: crteži i fotografije u zrcalu prošlosti“

31.08.2018.

U okviru programa proslave Dana grada u Suvremenoj galeriji Subotica otvorena je izložba crteža i fotografija Gábora Demetera i Željka Vukelića pod nazivom „Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti“. Članica Gradskog vijeća zadužen za područje kulture Miroslava Babić obratila se prisutnima u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i lokalne samouprave i kazala da su u crtežima Gábora Demetera i fotografijama Željka Vukelića kroz platna pročelja skrivene priče ljudi, obitelji koji su vajali i oblikovali sadašnjost i budućnost grada secesije.

12073_1.jpg

– U našim pogledima smjenjuju se Gradska kuća; Sinagoga sa četiri kupole, četiri strane svijeta i univerzumom; Palača Demeter; Najamna palača Józsefa Roznofskog; Leović palača... Arhitekt Gábor Demeter tušem i akvarelom, Željko Vukelić objektivom fotoaparata zagrebali su ispod patine svakodnevnice, pažljivo nam otkrivajući razigrane prefinjene crte i boje po zidovima, vitraje rasplamsanog kolorita i šara, skrivene predivne pojedinosti prepletene i izvedene u keramiki, kovanom željezu, mjedi, bakru. Uokvireni crteži i fotografije poput vremeplova, s niti koja nas veže za kraj XIX. i početak XX. stoljeća vraćaju nas avangardnom stilu života, ornamentima boja koje daju osjećaj pokreta u plohi, u kojoj je monotonija spriječena skladbom harmonije i kontrasta. Obojeni cvjetovi, lale, ruže, paunovog pera, žene, kreiraju prepoznatljiv arhitektonski stil Art nuova – rekla je Miroslava Babić, dodajući da ova izložba na najbolji način promovira vrijednosti graditeljskog naslijeđa Subotice.

Direktorica Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, dr. Leda Šiling, rekla je da su Gábor Demeter i Željko Vukelić značajan dio svojih karijera posvetili očuvanju kulturne baštine Subotice radeći u Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Izložba tematizira subotičke fasade iz perspektive arhitekte i fotografa reflektirajući povijest našega grada u suvremenom trenutku. Prisutne je pozdravio i  v.d. direktora Suvremene galerije Subotica Arpad Blaško i tom prilikom istaknuo značaj da se u Reichlovoj palači otvara jedna ovakva izložba.