Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pušten u rad prvi punjač za električne automobile u Subotici

06.09.2018.

Član Gradskog vijeća grada Subotice, Nemanja Simović, i direktorica Filijale „Pro kredit“ banke u Subotici Nataša Lulić danas su, u ulici Cara Dušana broj 3 (ispred poslovne jedinice „Pro kredit“ banke) pustili u rad prvi punjač za električne automobile u našem gradu. Projekt su skupa realizirali Grad Subotica i „Pro kredit“ banka a. d. Beograd.

12087_1.jpg

Električni punjač ugrađen je na inicijativu mjerodavnih iz „Pro kredit banke“, rekao je u tom povodu, Nemanja Simović, i dodao da je na temelju Ugovora o reguliranju međusobnih odnosa u cilju ugradnje uređaja za punjenje električnih automobila zaključenog između grada Subotice i „Pro kredit“ banke a. d. Beograd, Banka financirala izradu projektno-tehničke dokumentacije u skladu s važećom zakonskom regulativom, dok je Grad Subotica pribavio sve dozvole i suglasnosti za izvođenje potrebnih radova na ugradnji uređaja za punjenje vozila.

– Grad Subotica je o vlastitu trošku asfaltirao dio javne površine ispred poslovne jedinice Banke i obilježio jedno parking mjesto za potrebe punjenja za sve vlasnike elektrovozila. Poznato vam je da se po Europi trenutačno vozi više od milijun vozila na električni pogon. U Subotici je, do sada, ukupno registrirano šest takvih vozila – dva električna i četiri hibridna vozila. Obzirom na to da se Subotica nalazi u pograničnom pojasu i da je velika frekvencija vozila u našem gradu i iz drugih država, uključujući i električna, mislim da na ovaj način pratimo europske trendove. Ovo je, također, i potvrda da mi, kao Gradska uprava, vodimo računa i o zaštiti okoliša – istaknuo je Simović.

Nataša Lulić je navela da je ugradnja prvog punjača za električne automobile u Subotici još jedan pokazatelj da je „Pro kredit“ banka fokusirana na investicije u „zeleno kreditiranje“.

– ‘Pro kredit’ banka u svom voznom parku ima 15 električnih vozila. Pored Subotice,  punjači za elektrovozila postavljeni su i u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Vrijednost projekta realiziranog u Subotici je oko 5.000 eura. S punom baterijom i pri optimalnoj vožnji, električno vozilo može prijeći oko 160 kilometara. Punjenje elektrovozila traje oko pet i pol sati, smanjena je emisija ugljen-dioksida, a prijeđenih 100 kilometara s takvim automobilom košta jedan euro. Punjenje električnog automobila je besplatno – kazala je Nataša Lulić.

U Srbiji je, krajem svibnja ove godine, registrirano 128 električnih i 204 hibridna vozila.

12087_2.jpg