Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreni 29. „Berbanski dani“

08.09.2018.

„Berbanski dani“, manifestacija kojom se slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima i vinogradima, otvoreni su danas na Velikoj terasi i šetalištu uz obalu jezera Palić. Za kraljicu berbe ovogodišnjih, 29. „Berbanskih dana“ izabrana je šesnaestogodišnja učenica Medicinske škole Viktorija Crnković, dok je titulu "Pudar godine" ponio Petar Dulić, vinogradar iz Tavankuta.

12093_1.jpg

On je izvještaj o ovogodišnjoj berbi predao Srđanu Samardžiću, članu Gradskog vijeća zaduženom za područje turizma, investicije i međunarodnu suradnju.

- Ova manifestacija kao djelić mozaika bogatstva raznovrsne ponude Palića i Subotice, sportske, kulturne, turističke, pridonosi da se Palić vrati na staze starog sjaja – istaknuo je Samardžić i poželio proizvođačima pune podrume, rodne i berićetne godine.

12093_2.jpg

Pored tradicionalno bogate ponude voća, povrća, Sajma rukotvorina, Ulice vina, sira, Medene ulice, glazbenog programa na Glazbenom paviljonu ove godine uvedena je novina – Festival obrtničkog piva „Palićka neman“ koji se održava na platou kod ulaza na Ljetnu pozornicu. Posjetitelji imaju priliku probati mađarska obrtnička piva i piva iz pivara „Tron“, „Dorćol“ i „Ravangrad“.

- Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim 'Berbanskim danima'. Odlično su posjećeni, vrijeme je lijepo, a izlagači su zadovoljni. Iako su se 'Berbanksi dani' poklopili sa sličnim manifestacijama u okolini, i ove godine imamo više od 150 izlagača, bogat program i veliki broj zadovoljnih posjetitelja – istaknuo je  Nebojša Daraboš, direktor poduzeća “Park Palić”.

Na Velikoj terasi otvorena je i izložba „Dani suvremene srpske karikature” s temom „Vitezovi vina”.

12093_3.jpg

Prosudbeno povjerenstvo je za najbolju karikaturu izabralo rad „Srce“ Gorana Čeličanina iz Varvarina, druga nagrada pripala je poznatom karikaturistu NIN-a Jugoslavu Vlahoviću, a treća nagrada dodijeljena je Lazi Srdanoviću - Dikanu, crtaču karikatura i stripova u Politikinom zabavniku. Subotički Red vitezova vina specijalnu nagradu za karikaturu dodijelio je mladoj subotičkoj autorici Kristini Radojčin.

Za nedjelju, 9. rujna, predviđeno je natjecanje u kuhanju goveđeg gulaša, na poluotoku kao i natjecanje za najbolju domaću tortu i kolače. Zatim su na programu Berbnaske dječje igre, predstava za bebe „Drvence“, radionica „Malac genijalac“ i tombola za djecu.