Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bogdan Laban posjetio Berane

10.09.2018.

U povodu potpisivanja Sporazuma o suradnji Općine Berane i Grada Subotice, predsjednik općine Dragoslav Šćekić ugostio je gradonačelnika Subotice Bogdana Labana.

12096_1.jpg

Predsjednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo povodom posjeta i zahvalio se subotičkom kolegi na tome.

– Današnji posjet gradonačelnika Subotice, gospodina Bogdana Labana, Beranama, rezultat je Sporazuma o bratimljenju, na koji smo veoma ponosni. U okviru buduće suradnje, veoma je važno da se naši gradovi povežu, što će imati za cilj jačanje međusobnih veza. Potpisanim Sporazumom učvrstit će se suradnja iz područja gospodarstva, kulture, sporta, turizma… – istaknuo je Šćekić.

On je podcrtao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o izgradnji autoceste Bar – Boljare, koji za Berane znači kvalitetniju povezanost sa središnjim, odnosno s južnim dijelom Crne Gore.

– Sa izgradnjom autoceste otvaraju se mogućnosti za nova radna mjesta u našem gradu. Cestovna infrastruktura je preduvjet da veliki investitori otvore ovdje svoja predstavništva, što automatski znači povećanje životnog standarda naših sugrađana i, općenito, popravljanje ekonomske slike – naglasio je predsjednik Šćekić.

On je dodao da je za Berane značajna ova suradnja i iz razloga što je Subotica grad velikih mogućnosti obzirom na stupanj razvijenosti, odnosno da je ona preteča onome što treba uslijediti kada bude završena i autocesta prema Srbiji.

– Uvjereni smo da će ovo bratimljenje pridonijeti povezivanju gradova i naših ljudi kao i da će se vremenom realizirati i razmjene učenika i studenata. Naša općina je otvorena za sve vidove suradnje s općinama i gradovima, kako u neposrednom okruženju tako i šire – zaključio je Dragoslav Šćekić.

Gradonačelnik Subotice je rekao da mu je velika čast što je u Beranama i da ove bratske veze trebamo iskoristiti u smislu boljeg povezivanja.

– Nakon našeg boravka u Beranama očekujem intenziviranje suradnje u svim područjima, pogotovo razmjenu iskustava što se tiče ekonomskog razvitka, što sigurno nedostaje i jednima i drugima. Subotica ima jako razvijenu gospodarsku aktivnost. Nezaposlenost je, u ovom momentu, sedam posto. Imamo nekoliko predstavništva jakih svjetskih tvrtki koje samo u industrijskoj zoni zapošljavaju više od 6.500 ljudi. Naravno da na to utiče i dobar geografski položaj. Subotica izlazi na Koridor 10 i predstavlja u tom smislu vrata Europe. Pored otvaranja novih radnih mjesta, veliku pozornost poklanjamo prometnoj i komunalnoj infrastrukturi – istaknuo je Bogdan Laban.

U nastavku je kazao da naša iskustva u području turizma mogu biti značajnije primijenjena u Beranama i okolici.

– Razvitak turizma Palićkog jezera i turizma u toplicama je prilika i za ove krajeve. U budućnosti treba raditi i na stvaranju uvjeta za etno i seoski turizam, što je kod nas slučaj kada su salaši u pitanju, a za to je svakako potrebna i pomoć države – objasnio je gradonačelnik Laban, naglasivši da je izgradnja autoceste značajna za razvitak općine Berane, a među ostalim i za bolju povezanost dva grada pobratima.

Gradonačelnik Laban uručio je predsjedniku općine Šćekiću umjetničku sliku, poklon Grada Subotice Općini Berane.