Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica dobiva Regionalni inovacijski startap centar

10.09.2018.

Do kraja godine Subotica bi trebala dobiti Regionalni inovacioni startap centar, budući da je u ponedjeljak potpisan ugovor o dodjeli nešto više od 40 milijuna dinara za realizaciju ovog zajedničkog projekta Grada Subotice i Ekonomskog fakulteta.

12102_1.jpg

Regionalni inovacijski startap centar, koji ima za cilj unaprjeđenje inovacijskog i poduzetničkog potencijala u Sjevernobačkom upravnom okrugu, bit će smješten u bivšoj zgradi Instituta, odnosno sadašnjoj poslovnoj zgradi Ekonomskog fakulteta u Subotici. Prema riječima dr. Aleksandra Grubora, dekana ove visokoškolske ustanove, projektom su predviđene tri faze, od kojih prva podrazumijeva prenamjenu i adaptaciju oko 800 četvornih metara prostora, točnije prizemlja i prvog kata zgrade.

- Na prizemlju ćemo imati dvoranu za sastanke, veliku konferencijsku dvoranu, zatim takozvani ’open space’ i kafeteriju za druženje studenata i poduzetnika. Na prvom katu je predviđeno šest kabineta za buduće poduzetničke timove, jer će svaki kabinet biti opremljen za po četvero ljudi. Pored toga, predviđena su dva coworking prostora u kojima će moći poslovati 22 frilensera i još jedna dvorana za sastanke u kojoj će poduzetnici moći ugostiti svoje poslovne partnere. Projektom je predviđena i jedna manja dvorana za obuke, namijenjena za edukaciju studenata i prezentaciju uspješnih poduzetnika iz našega grada i okruženja, te dvije skajp govornice za komunikaciju putem skajpa - izjavio je za portal subotica.com Aleksandar Grubor.

Sljedeće dvije faze podrazumijevaju opremanje prostorija suvremenom opremom, a potom operativno funkcioniranje centra i realizaciju svih aktivnosti koje su predviđene za prvu godinu poslovanja. Kako naš sugovornik ističe, Regionalni inovacijski startap centar bit će namijenjen svim studentima i mladim poduzetnicima koji su orijentirani na poslovne poduhvate prvenstveno naslonjene na informacijske tehnologije.

- Iskustvo nam govori da su inženjeri u IT sektoru odlični, ali da im fali biznis logika, te tako imamo gomilu primjera da IT inženjeri u svojim timovima angažiraju studente Ekonomskog fakulteta koji su završili marketing, menadžment ili financije. Iz ovog razloga, centar neće biti namijenjen samo studentima Ekonomskog fakulteta, već i studentima Visoke tehničke škole, Građevinskog fakulteta i svim mladim poduzetnicima, za koje se nadamo da će se upravo ovdje umrežiti i stvoriti multidisciplinarne timove, tako da sinergijom znanja i iskustva razviju dobar poslovni pothvat - istaknuo je dr. Grubor.

Prilikom razvijanja prvih poslovnih pothvata, studentima i mladim poduzetnicima na raspolaganju će biti profesori, nastavnici i konzultanti koji iza sebe već imaju određeno poduzetničko iskustvo, kako bi im što bolje pomogli u preinkubacijskom razdoblju pothvata.

- Mentori mogu biti samo oni koji su prošli kroz razdoblje inkubacije poduzeća koje je pokrenulo poslovni poduhvat i prošlo tri godine najranjivijeg dijela upravljanja poslovanjem. Osim mentora, na raspolaganju će im biti konzultanti i poduzetnici iz Subotice, Novog Sada, Beograda, ali i iz zemalja u okruženju. Suština je spriječiti odljev poslovnih pothvata iz našeg grada k drugim centrima. Ako gledamo našu državu, to je prije svega Novi Sad, a ako promatramo druge države onda su to Mađarska i Hrvatska. Naš cilj je ovdje stvoriti uvjete, dati im podršku u preinkubacijskom razdoblju, prilikom generiranja i evaluacije ideje, te razvitka pothvata - poručio je dekan Ekonomskog fakulteta.

12102_2.jpg

Nakon potpisivanja ugovora, koji su danas u Vladi Srbije potpisali ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, pomoćnica gradonačelnika Subotice Zagorka Panić i dekan Ekonomskog fakulteta dr. Aleksandar Grubor, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj ima rok od osam dana za obaviti transfer sredstava, nakon čega bi u što kraćem roku trebala biti raspisana javna nabavka. Sve tri faze projekta trebale bi biti realizirane do kraja godine, kada će Subotica dobiti Regionalni inovacijski startap centar.