Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 25. Međunarodni festival kazališta za djecu

16.09.2018.

Dodjelom nagrada za životno djelo „Mali princ“ Pop Dušanu Đurđevu i Vjeslavu Hejnou, večeras je u Subotici otvoren jubilarni 25. Međunarodni festival kazališta za djecu, jedan od najprestižnijih kazališnih festivala za djecu na svijetu.

12105_1.jpg

Pozdravljajući okupljene goste u subotičkom Dječjem kazalištu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da će ovaj grad do 21. rujna biti središte kazališne umjetnosti za djecu u ovom dijelu Europe.

– Pred nama je dvadeset i peto, jubilarno izdanje jednog od najznačajnijih kazališnih festivala za djecu koji je svojom jasnom vizijom razvoja utjecao na kretanja i razvitak suvremenog svjetskog lutkarskog kazališta u cjelini – istaknuo je gradonačelnik Laban.

U ovom razdoblju, dodao je, Subotica će biti prijestolnica lutkarstva i dječje sreće i zadovoljstva.

– 'Život nam vraća ono što drugima dajemo', riječi su Ive Andrića. I zato Međunarodni festival kazališta za djecu ima vrijednost s neograničenim vremenom trajanja. Sve oko njega je prolazno, a Festival traje“ – naglasio je Bogdan Laban.

On je podcrtao da Festival zaslužuje podršku i lokalne samouprave, i Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, i izrazio uvjerenje da će Festival i ove godine poslati pozitivnu poruku iz Subotice i naše zemlje.

Specijalni program u okviru obilježavanja jubileja Festivala bit će posvećen kineskom kazalištu za djecu i u okviru koga će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog kazališta za djecu iz Pekinga i Kazališne akademije iz Šangaja.

Obraćajući se prisutnima, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Kine u Beogradu, Šu Hong (Xu Hong), ocijenio je da su odnosi dvaju zemalja prijateljski, ne samo u politici, već i u ekonomiji i kulturi.

12105_3.jpg

– Kinesko kazalište za djecu bit će predstavljeno kroz dramske i lutkarske predstave, demonstracijom vještine majstora kazališta s Dalekog istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i suvremenog stvaralaštva upoznat ćete priče koje stoljećima razonode i educiraju djecu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture i filozofije – rekao je Hong.

On je pozvao sve posjetitelje da u Galeriji Otvorenog univerziteta obiđu veoma zanimljivu izložbu „Živopisne sjene i lutke“ Muzeja kineskog kazališta sjena iz Čengdua, najveće svjetske riznice ove vrste kazališnog stvarateljstva, koja je otvorena danas popodne.

U okviru ceremonije otvaranja, Nagradu za životno djelo „Mali princ”, koju Festival dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umjetnosti za djecu, primili su Pop Dušan Đurđev, naš poznati pisac za djecu i mlade i dugogodišnji direktor Zmajevih dječjih igara, i Vjeslav Hejno, cijenjeni poljski profesor kazališne umjetnosti, glumac, redatelj, pedagog i publicist. Nagrade im je uručio gradonačelnik Bogdan Laban.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupio je Dječji crkveni zbor „Sveti Roman Melod“ koji je otpjevao festivalsku himnu „Pustite djecu nek‘ rastu” (tekst: Milivoje Mrkić, muzika: Arsen Dedić).  Svojim nastupom program je obogatio i OKUD „Mladost“, Subotica, kao i Muzička škola - Subotica, odsjek etno pjevanje.

Nakon ceremonije otvaranja Natjecateljski program otvorila je poljska predstava „Tiha“ Kazališta za djecu Jan Dorman (Bedzin), po originalnom tekstu Maline Prześluge, inspirirana slovenskom mitologijom.

Međunarodni festival kazališta za djecu u Subotici traje do 21. rujna, a predstavit će u okviru svog jubilarnog izdanja u natjecateljskom programu maštovite i uzbudljive predstave za djecu iz cijelog svijeta – njih 14 iz 12 zemalja.

12105_2.jpg