Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Obilježen Dan europske suradnje

15.09.2018.

Član Gradskog vijeća grada Subotice, Ákos Újhelyi, sastao se danas, ispred restorana „Abraham“, na Paliću, s predstavnicima biciklističke ture Zakanyszék (Mađarska) - Ásothalom (Mađarska) - Palić (Srbija). Sastanak je upriličen u povodu ovogodišnje proslave Dana europske suradnje (21. rujna) u okviru „Opti bajk“ projekta koji se financira kroz Interreg-IPA program prekogranične suradnje Mađarska-Srbija. Sastanku su prisustvovali projektni menadžer Zajedničkog tajništva Interreg-IPA programa Agnes Dobrotka, partneri iz Tompe i Ásothaloma i financijski asistent na projektu, Andrea Kikity.

12106_1.jpg

Újhelyi je, obraćajući se medijima, izjavio da je ponosan na projekt „Opti bajk“ putem kojeg je organizirana današnja biciklistička tura.

12106_2.jpg

– Ukupan proračun Opti bajk projekta iznosi 2,5 milijuna eura, od kojih je je 85 posto sredstava osigurala Europska unija, a preostalih 15 posto lokalne samouprave. Zahvaljujući ovom projektu, tijekom sljedeće godine ćemo izgraditi biciklističke staze u duljini od osam kilometara, a izgradit ćemo i projektnu dokumentaciju za novih 30 kilometara biciklističkih staza. Partneri na ovom projektu su nam mjesta Ásothalom i Tompa, iz Mađarske. Do kraja godine raspisat ćemo javnu nabavku, a sljedeće godine krenut ćemu u realizaciju projekta – istaknuo je Ákos Újhelyi.

Agnes Dobrotka je izrazila zadovoljstvo što je sudjelovala na biciklističkoj turi, dugoj oko 17 kilometara, koja je organizirana putem projekta „Opti bajk“, a koju zajednički realiziraju lokalna samouprava općine Ásothaloma, kao prvi partner, Grad Subotica kao vodeći partner i samouprava Grada Tompe, kao drugi partner.

12106_3.jpg

– Ova tura treći je dio serije manifestacija u povodu Dana europske suradnje i ona pokazuje proširivanje kapaciteta prelaska granica i povezanih proemtnica u pograničnoj regiji Mađarske i Srbije, ukazujući na važnost razvitka tih kapaciteta i unaprjeđenja održivog prometa. Cilj projekta je izgradnjom novih biciklističkih staza olakšati i ubrzati promet vozila i biciklista u regiji. Biciklistička staza će u Mađarskoj povezati Ásothalom i Tompu, a u Srbiji Grad Suboticu, i naselja Bački Vinograde i Kelebiju – kazala je Agnes Dobrotka.

12106_4.jpg