Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Rekonstruirane trafostanice „Subotica 2“ i „Subotica 1“

20.09.2018.

Elektroprivreda Srbije je u rekonstrukciju dvije visokonaponske trafostanice u Subotici uložila ukupno tri milijuna eura, izjavio je v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić koji je danas, zajedno sa suradnicima i načelnikom Sjevernobačkog upravnog okruga Dragim Vučkovićem, obišao rekonstruirane trafopostaje „Subotica 2“ i „Subotica 1“. Modernizirane trafostanice osigurat će građanima i gospodarstvu bolju opskrbu električnom energijom.

12119_1.jpg

Grčić je, obraćajući se medijima, naglasio da je rekonstrukcija ovih trafostanica veoma značajna za daljnji industrijski razvitak Subotice i dolazak novih investitora.

– Grad Subotica je jedan od najvažnijih gradova i regija i najbitnijih industrijskih središta u sjevernom dijelu Srbije. Za svaki industrijski razvitak neophodno je osigurati infrastrukturu, a dio toga je i napajanje električnom energijom, istaknuo je Gačić.

Podsjetio je da je trafostanica „Subotica 1“ najstarija trafostanica u ovom dijelu Srbije, izgrađena 1959. godine.

– Vjerovali ili ne, do rekontrukcije je samo popravljana i bili su riješavani trenutačni kvarovi. Prvi put poslije 59 godina ova trafostanica je u potpunosti rekonstruirana i modernizirana, s povećanom kapacitetom. Na taj način su osigurani uvjeti da novi investitori mogu graditi nove tvornice – naveo je Grčić, i dodao da je trafostanica „Subotica 2“ izgrađena 1976. godine, da joj je rekonstrukcijom povećana kapaciteta, a modernizacijom stvoreni uvjeti za priključenje novih korisnika.

Prema njegovim riječima, sada je sve digitalizirano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prekida napajanja može se brzo reagirati.

– Suboticu, inače, po pitanju napajanja strujom od svih gradova razlikuje to što ima dvosmjerno napajanje, što znači stabilno. Ako se iz jednog smjera nešto loše dogodi istog momenta se preusmjeri iz drugog i uspostavi mreža, a Subotica ima napajanje sa čak četiri strane – podcrtao je Grčić.

On je čestitao gradskim vlastima Subotice ističući da su veoma ekspeditivni kada je u pitanju neophodna papirologija za realizaciju projekta.

Uz konstataciju da po tom pitanju Subotica i Čačak prednjače u odnosu na druge gradove u Srbiji, napomenuo je da ima mnogo trafostanica za rekonstrukciju u Srbiji i da je mnogo učinjeno prethodnih godina, ali da se desetljećima unatrag gotovo ništa nije radilo osim hitnih popravki.

– Bogu hvala, u današnje vrijeme Srbija zahvaljujući politici Aleksandra Vučića doživljava ekonomski i gospodarski prosperitet, a da bi se nastavio neophodno je osigurati infrastrukturu, gdje su dvije osnovne stvari: ceste i napajanje električnom energijom. Naš zadatak je osigurati napajanje strujom u svakom gradu, naselju i mjesnoj zajednici, ovisno o razini potreba – kazao je Grčić.

Dragi Vučković je zahvalio Grčiću na posjetu i naglasio da je to prvi posjet direktora tog poduzeća poslije više desetljeća.

– Dugujemo veliku zahvalnost za ovu investiciju u trafostanice 'Subotica' 1 i 2 i što je ona bila od prioritetnog značaja za EPS – rekao je Vučković.

Subotica je, naveo je, proširila energetske kapacitete i osigurala sebi budućnost po pitanju napajanja strujom, a stabilnu opskrbu će osobito osjetiti potrošači naselja Aleksandrovo i Novi Žednik, ali i cijeli južni, jugoistočni i jugozapadni dio Subotice.

– Kada pregovarate s investitorima, vrlo ih zanima kakav je infrastrukturni ambijent i opskrba električnom energijom. Subotica ima budućnost i zahvalni smo Vladi Srbije i EPS-u – istaknuo je Vučković.