Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

U Gradskoj kući održan sastanak u povodu integracije migranata i izbjeglica u obrazovanju

28.09.2018.

Članovi Gradskog vijeća zaduženi za područje socijalne zaštite i obrazovanja, Ilija Đukanović i Nataša Aleksić, sastali su se danas, u Plavoj dvorani Gradske kuće s izaslanstvima Europske organizacije sindikata obrazovanja, Europske federacije poslodavaca za sektor obrazovanja, Sindikata za obrazovanje Srbije i predstavnicima škola koje su obuhvaćene projektom obrazovanja djece migranata.

12147_1.jpg

Đukanović je, u tom povodu, izjavio da u Prihvatnom centru za migrante u Subotici ima pedeset migranata i migrantica, od toga 13 djece koja će od sljedećeg tjedna ponovno biti uključena u obrazovni sustav.

– Veoma je bitno što će Europska organizacija sindikata zajedno s predstavnicima Sindikata za obrazovanje u Srbiji i subotičkim školama koje sudjeluju u obrazovanju migranata putem razgovora i intervjua doći do određenih vrsta saznanja o načinu obrazovanja djece migranata u Subotici. Važno je reći da školska 2017/2018. godina organizirana u cijelosti u Prihvatnom centru. Od sljedećega tjedna nastavnici će dva puta dolaziti u Prihvatni centar, a dva puta tjedno djeca će ići na nastavu u OŠ ’Jovan Mikić’. Ovo će biti jedan novi i veoma značajan korak k približavanju djece migranata i njihovih roditelja našim građanima – istaknuo je Ilija Đukanović.

Mentorica Školske uprave Sombor za gradove Suboticu i Sombor, koji organiziraju nastavu u Prihvatnom centru rad s djecom migrantima, Branka Bešlić, podsjetila je da su prošle školske godine četiri osnovne škole bile uključene u obrazovanje djece migranata nižih razreda i dvije škole za više razrede.

– Ove školske godine nastavnici iz tri osnovne škole iz Subotice odlazit će u Prihvatni centar gdje će se odvijati nastava za djecu migrante, a jedna škola će biti domaćin učenicima migrantima. Očekujemo i ove godine uspješno odvijanje nastave – kazala je Branka Bešlić.

Profesor Nihad Bunar sa Stokholmskog sveučilišta godinama se bavio pitanjima djece migranata i izbjeglicama u svijetu i prilikom posjeta Subotici naglasio je da je impresioniran načinom kako se vodi računa o obrazovanju djece migranata u Subotici i Srbiji.

Prisutnima se obratila i Paula Kamili, iz Europskog sindikalnog komiteta za obrazovanje, koja je rekla da njezina organizacija predstavlja 132 sindikata iz 48 zemalja, što je ukupno 11 milijuna nastavnika i edukatora počev od predškolskog pa do visokog školstva.

– U okviru projekta imamo odgovornost promatrati i prostudirati sve ono što je uključeno u integraciju migranata u obrazovanje – rekla je Paula Kamili.

Predsjednica sindikata za obrazovanje Srbije, Valentina Ilić, navela je da u Srbiji ima oko 3.360 djece migranata koji su uključenji u sustav obrazovanja u 33 škole. Ona je još jednom podcrtala da je iznimno bitno da djeca koja su u tranziciji uđu u sustav i postanu dijelom formalnog načina obrazovanja i edukacije u zemlji.