Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mobilni prometni poligon za osnovce od prvog do četvrtog razreda

09.10.2018.

Savjet za sigurnost prometa grada Subotice i Asocijacija za sigurnost prometa iz Beograda, ove godine organizirali su mobilni prometni poligon za djecu dobi od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola na teritoriju našega grada. Akcija je počela jučer, u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“, danas se održava u OŠ „Sonja Marinković“, a u preostalim, planom predviđenim osnovnim školama realizirat će se do 22. listopada 2018. godine.

12162_1.jpg

Cilj ove edukativne akcije jest da se najmlađi sudionici u prometu upoznaju s osnovama pravilnog ponašanja i sudjelovanja u prometu, ali na praktičan način, u kontroliranim uvjetima i u situacijama koje su prepoznate kao najrizičnije u kojima stradaju djeca (nepravilan prelazak preko pješačkog prijelaza, prelazak ceste izvan pješačkog prijelaza, izlazak na cestu iza autobusa ili drugog vozila, istrčavanje na cestu za loptom).

Jedan od načina prevencije smanjenja smrtnosti djece u prometu jest edukacija djece o temeljnim pravilima prometa, na praktičan način, kao i edukacija roditelja, kako teorijska tako i praktična o značaju upotrebe zaštitnih dječjih sjedala u putničkim vozilima. Subotička lokalna samouprava će, tijekom 2018. i 2019. godine, putem Savjeta za sigurnost prometa Grada Subotice poduzeti aktivne mjere u cilju povećanja sigurnosti prometa svih sudionika u prometu, a posebna pozornost će se posvetiti djeci i mladima.

Do kraja godine, Grad Subotica će u suradnji s Agencijom za sigurnost prometa provesti kampanju u kojoj će se obaviti edukacija 40 roditelja o pravilnoj upotrebi zaštitnog dječjeg sjedala.

Na temelju raščlambe stradanja djece u prometnim nesrećama na teritoriju grada Subotice u razdoblju od 2001. godine do 2016. godine može se zaključiti da se djeca u prometu najčešće javljaju u svojstvu pješaka i da je, obzirom na tu činjenicu, u ovom razdoblju smrtnost djece i najveća kada govorimo o prometnim nesrećama u kojima stradaju djeca (čak u 50 posto slučajeva).

U razdoblju od 2001. do 2016. godine u Subotici je ukupno stradalo 462 djeteta. Od tog broja, osmero djece je poginulo, 102 djeteta dobilo je teške tjelesne ozljede, a 352 djeteta lakše tjelesne ozljede. Od osmero poginule djece, četiri djeteta stradala su u svojstvu pješaka, tri u svojstvu putnika u putničkom vozilu, a jedno u svojstvu vozača bicikle.

Prema Nacionalnoj strategiji za sigurnost prometa do 2020. godine moraju se poduzeti mjere da nema stradale djece u prometu. Ovaj cilj je preuzela i lokalna strategija sigurnosti prometa, pa je lokalna samouprava, sukladno tomu, preuzela na sebe odgovornost provesti odgovarajuće mjere kako bi taj cilj bio dosegnut.

12162_2.jpg