Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zajednički nastup AP Vojvodine i osam gradova na sajmu investicija „Expo Real“ u Münchenu

08.10.2018.

Izaslanstvo Pokrajinske vlade posjetilo je Međunarodni sajam investicija i nekretnina „Expo Real“ u Münchenu, koji pruža uvid u najnovije trendove i inovacije u sektorima investicija, nekretnina i financija. Upravo na takvoj manifestaciji, osam gradova iz AP Vojvodine prikazuje, kroz zajednički nastup, stručnoj međunarodnoj publici najznačajnije investicijske projekte.

12163_1.jpg

Predstavljanje infrastrukturnih potencijala AP Vojvodine za privlačenje novih ulagača na sajmu „Expo Real“ - najvećem ovog tipa u Europi, organizirana je na temelju Sporazuma o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima koji je, 30. studenog 2017. godine, potpisan između Pokrajinske vlade, Razvojne agencije Vojvodine, Novoga Sada, Pančeva, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Srijemske Mitrovice, Vršca, Kikinde, i Gospodarske komore Vojvodine.

Izaslanstvo Pokrajinske vlade pozdravio je generalni direktor Münchenskog sajma Klaus Ditrih. Nakon otvorenja, u izložbenom prostoru AP Vojvodine, Pokrajinski tajnik za energetiku, građevinarstvo i promet Nenad Grbić, koji predvodi izaslanstvo, izjavio je da je Pokrajinska vlada prepoznala višestruki značaj i učinkovitost organiziranog zajedničkog predstavljanja gradova i same Pokrajine na velikim sajmovima, kao što je i „Expo Real“.

– Dovođenjem novih investitora, pored otvaranja novih radnih mjesta, dolazi i do prijenosa znanja, novih tehnologija, proizvoda i brendova, koji su nam također neophodni kako bi bili u korak sa svijetom i kako bi osigurali ekonomski razvitak Vojvodine. Značaj ovog sajma je i u tome što više od 70 posto njegovih posjetitelja, a bude ih između 40 i 50 tisuća, spada u kategoriju donositelja odluka – rekao je Nenad Grbić.

Pokrajinska vlada će, dodao je, nastaviti aktivno raditi na poboljšanju i stvaranju pozitivnog poslovnog okružja, podizanju učinkovitosti administracije i ekonomsko-pravne sigurnosti, što je od značaja ozbiljnim investitorima prilikom razmatranja potencijala Vojvodine za investiranje.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, rekao je da Subotica na najvećem sajmu investicija u Europi, pored mogućnosti proširenja Industrijske zone „Mali Bajmok“, promovira i gospodarsku zonu na Segedinskoj cesti za trgovačko-ugostiteljske i stambeno-poslovne objekte i Palić, kao turističko odredište s velikim potencijalom.

– Krajem prošle godine, na posljednjoj sjednici Skupštine grada, usvojen je Plan detaljne regulacije za prostor bivše vojarne 'Kosta Nađ', poznate kao 'Prva vojarna'. Obuhvat kompletnog Plana detaljne regulacije za taj prostor je 13,9 hektara površine, a na površini od oko devet hektara, na kojoj potencijalnim investitorima nudimo i određene pogodnosti, predviđena je izgradnja pet blokova. U prva dva bloka planirani su komercijalni objekti, otvoreni i zatvoreni tržni centri, škole, vrtići i eventualno visokoškolska ustanova, dok su posljednja tri bloka namijenjena stambenoj izgradnji. Ovdje, također, promoviramo i ulaganja u Palić, turističko odredište koje je uvršteno među pet najznačajnijih u Srbiji i za koje smatramo da će se u predstojećem razdoblju intenzivno razvijati – naglasio je Bogdan Laban.

Pomoćnik Pokrajinskog tajnika za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, koji je sudjelovao u pripremama za nastup na ovom sajmu, izjavio je da su gradovi pripremili kvalitetne projekte.

– To su najprije radne i poslovne zone, koje su prema svojoj infrastrukturnoj opremljenosti i prometnoj povezanosti spremne za dolazak investitora, zatim grinfild i braunfild lokacije, kao i nekretnine, kao što su hoteli i drugi objekti, te projekti za ulaganje u SPA centre i razvoj turizma – rekao je Drakulić.

On je ocijenio da je ovaj sajam pravo mjesto za susrete s potencijalnim investitorima, posebno iz Njemačke, koja je u Vojvodini na prvome mjestu po vrijednosti investicija od 1,27 milijardi eura i po broju zaposlenih.

Na najvećem sajmu nekretnina i investicija u Europi, od 8. do 10. listopada, očekuje se više od 2.000 izlagača iz 35 zemalja, više od 40 tisuća sudionika iz 75 zemalja, a planirano je sudjelovanje i oko 500 stručnjaka u konferencijskom programu.