Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu

10.10.2018.

Svečanom sjednicom Skupštine grada i polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obilježena sedamdeset četvrta godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu. Vijence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položila su brojna izaslanstva. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio zamjenik predsjednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, a u ime Sjevernobačkog upravnog okruga izaslanstvo koje je predvodio načelnik Okruga, Dragi Vučković.

12170_1.jpg

Predsjednik Skupštine grada Subotice Tivadár Bunford je, na svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće, rekao da se u znak sjećanja i odavanja dubokog poštovanja borcima, požrtvovanom stanovništvu i nevinim žrtvama režima svake godine okupljamo i obilježavamo ovaj dan svečanom sjednicom, polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama fašizma s namjerom da pošaljemo poruku o svijesti, obveznosti i bitnosti minulih događaja koji su nas doveli do kapije slobode.

Kako se historija ne bi ponovila, naveo je, poštujemo prošlost, ali i na njenim greškama gradimo budućnost, njegujući harmonične međunacionalne odnose i poštujući prava građana različitih nacionalnih pripadnosti.

12170_2.jpg

– Naša okolina i društvo vremenom je sazrjelo i stvorilo temelje za prave vrijednosti. U ljude se polako ugradio osjećaj zajedništva, međusobnog poštovanja, potrebe za mirom, skladom i zajednicom koja stvara temelj za razvoj. Mržnja, zavist, netrpeljivost i nepoštovanje znatno su manje izražene nego ranije, čovjek se razvija, svjestan potrebe za povećanjem kakvoće života, moralnim osjećajem za pravim smjernicama i istinski dobrim vrijednostima. Upravo će razvitak ove svijesti dovesti do sreće, ljubavi, međusobnog poštovanja i uvažavanja, a samim time i do okončanja ratova, nevolja i stradanja – istaknuo je TivadĐr Bunford.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, rekao je da se prilikom ovakvih svečanosti moramo podsjetiti na 10. listopada, najznačajniji datum u historiji našega grada, kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda, u sudjelovanju s jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu donijeli Subotici i njenim građanima.

– Zato smo dužni njegovati posebne uspomene na, prije svega, slavnog komandanta Prvog subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportaša i heroja Jovana Mikića Spartaka koji je za oslobođenje svog rodnog grada položio svoj mladi život – kazao je Bakrač.

Po oslobođenju grada, dodao je, Subotica je dala više od 2.000 mladića i djevojaka u redove VIII. VUB od kojih je 586 poginulo, a njih više od 1.000 domovima vratilo kao ratni vojni invalidi.

Predsjednik pokrajinskog odbora SUBNOR-a i potpredsjednik SUBNOR-a Srbije, Svetomir Atanacković, rekao je da je naša obveza sjećati se svih onih koji su svoje živote dali za današnju slobodu.

– Niko nema pravo minimizirati ili umanji Narodnooslobodilačku borbu i antifašizam, koji je opredjeljenje naših potomaka, naše djece, koji moraju znati tko su i tko su im bili preci – poručio je Atanacković.

12170_4.jpg

U povodu 70. godišnjice od formiranja SUBNOR-a, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije i Pokrajinski odbor SUBNOR AP Vojvodine dodjeljuju povelje za izuzetan doprinos radu, afirmaciji i unapređenju SUBNOR. Na današnjoj svečanoj sjednici povelje su dodijeljene gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, predsjedniku Skupštine grada Tivadáru Bunfordu, veleposlanstvima Rusije i Ukrajine, predsjedniku Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksimu Bakraču, i direktoru Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga, Slobodanu Vojinoviću.

Obraćajući se nazočnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, Veljko Vojnić je, među ostalim, rekao da je 10. listopada 1944. godine Subotica slavno oslobođena ne samo od fašističke čizme nego i od pogubne ideologije koja je započela najveću tragediju 20. stoljeća – Drugi svjetski rat.

12170_3.jpg

- Ne smijemo zaboraviti da su vojne operacije, poput one vođene za oslobođenje grada Subotice, bile prvi koraci u uspostavljanju novog civilizacijskog poretka u kojem danas slobodno živimo i radimo – podcrtao je Veljko Vojnić.

Vijenci su položeni i na spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime grada Subotice vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio Veljko Vojnić.