Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obuka za škole koje sudjeluju u projektu „Prekogranična interkulturna suradnja“

12.10.2018.

U okviru projekta „Prekogranična interkulturna suradnja obrazovnih institucija Republike Srbije i Republike Hrvatske“, koji Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH provode skupa s Nansen dijalog centrom Srbija i Nansen dijalog centrom Osijek, u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici započela je obuka planirana za škole koje sudjeluju u projektu koji se u toj školi održava od 12. do 14. listopada 2018. godine.

12175_1.jpg

Cilj projekta je razvijanje interkulturne suradnje, međusobnog poštovanja i uvažavanja, tolerancije u interkulturaim sredinama i prevencija nasilja, a škole sudionice su OŠ „Julija Benešića“ (Ilok), OŠ „Matija Gubec“ (Tavankut), Gimnazija „Svetozar Marković“ (Subotica) i Prva srednja škola (Beli Manastir).

Tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Gradske uprave grada Subotice Jasmina Stevanović izjavila je, u tom povodu, da je naša obveza, kao odgovorne lokalne samouprave, pratiti i poduprijeti sve napore Ministarstva da škole i s obrazovnog i s odgojnog stanovišta utječu na sprečavanje nasilja, razumijevanje jednih prema drugima i razvijanje odgovornosti i prema vršnjacima, i prema društvu.

– U tom smislu, interkulturnoj suradnji prethodi interkulturni odgoj, koji se ne može ostvariti ukoliko nemamo svijest o vlastitom identitetu. Upravo svijest o značenju vlastite kulture dozvoljava nam prepoznati različitosti. Zato ću biti slobodna te reći da ćemo, kao lokalna samouprava, poduprijeti sve zamisli i akcije u kojima ćemo odgajati i obrazovati našu djecu da razvijaju svoj nacionalni i kulturni identitet, jer svijest o vlastitom identitetu daje nam i jača sposobnost imati dobru percepciju stvarnosti, prihvatiti najprije sebe, a potom prihvatiti i druge – naglasila je Jasmina Stevanović

Prisutnima se obratio i načelnik Školske uprave Sombor, Borislav Staničkov, koji je istaknuo da je za nas izuznimno bitna i dragocjena prekogranična suradnja, kao i susreti i iskustva, u našim nastojanjima da se priključimo Europskoj uniji.

– Ne treba posebno naglašavati koliko ovo ima odjeka kod naših profesora i učenika, a teme koje su aktualne kod nas aktualne su i u Republici Hrvatskoj. Možemo reći da je Školska uprava Sombor, uprava koja pokriva škole u kojima se nastava odvija na pet jezika. Pored toga, imamo i nastavu na dva govora i po tome smo jedinstveni u Republici Srbiji. Imamo i sreću i da gradske vlasti u Subotici i Somboru puno ulažu u obrazovanje i prosvjetu i zbog toga je ova suradnja nama dragocjena i dobit za naredne aktivnosti – rekao je Staničkov.

U okviru projekta već su realizirane aktivnosti koje podrazumijevaju konzultativne sastanke, okrugle stolove, seminare za škole sudionice. Cilj ovih aktivnosti jest razmjena iskustava i primjera dobre prakse u području prevencije nasilja, uspostavljanja interkulturnog dijaloga, razvijanja vještina medijacije i uspostavljanja dijaloga.

12175_2.jpg

Program rada: