Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 150. godišnjica Muzičke škole

18.10.2018.

Muzička škola Subotica večeras je, koncertom u Sinagogi na kome su nastupili njezini nekadašnji učenici – Rita Kinka (glasovir), Laura Levai Aksin (flauta), Saša Štulić (tenor) i sestre Noémi i Enikő Görög (klavirski duo) – proslavila 150. godišnjicu postojanja i rada. Na središnjoj svečanosti obilježavanja jubileja prisutnima u Sinagogi obratili su se potpredsjednik Pokrajinske vlade i Pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice Mihály Nyilás, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford i direktorica Muzičke škole u Subotici, Dragana Nikolić.

12181_1.jpg

Mihály Nyilás je podcrtao da su Muzičku školu u Subotici, njezin posvećen rad i mnogi uspjesi doveli do toga da se ona sveopće prepoznaje kao jedan od ključnih činitelja tradicionalno bogatog kulturnog života Subotice.

12181_2.jpg

– Razvijena koncertna djelatnost, nastavnici posvećeni pedagoškom radu i uspjesi učenika na natjecanjima, s jedne strane, kao i bogata prošlost i duga tradicija, s druge strane, zalog su da će Muzička škola u Subotici nastaviti njegovati talentirane naraštaje, kako je to i do danas činila – rekao je, među ostalim, Mihály Nyilás.

Gradonačelnik Bogdan Laban je rekao da postoje događaji koji ostavljaju trag, biljeg u vremenu i neizbrisivim su dijelom historije jednoga grada, da je veliko zadovoljstvo reći da je današnji jubilej upravo takav događaj i da je priča o Muzičkoj školi počela prije 150 godina.

– Svih ovih godina i svo ovo vrijeme odrastanja, stasavanja, sazrijevanja jedne ustanove obilježila je mudrost i sposobnost da se prepoznaju najbolji pravci razvoja škole. Ovo je jubilej koji je od izuznimnog značaja ne samo za školu i grad Suboticu nego i za državu Srbiju i regiju. Muzička škola je institucija koja pruža izuzetan i trajan doprinos razvitku grada, i ovom prigodom želim izraziti zahvalnost jer su sudionici svih važnih gradskih manifestacija, ali i mnogo renomiranih manifestacija koje promoviraju grad u zemlji i inozemstvu – istaknuo je Bogdan Laban.

12181_3.jpg

Ulaganje u obrazovne ustanove jedan je od prioriteta subotičke lokalne samouprave, podsjetio je gradonačelnik i dodao da je veoma zadovoljan zbog činjenice da je jedan veliki društveni projekt, pokrenut prije nekoliko godina iz Republike, a uz veliku podršku pokrajinske Vlade, koji se odnosi na obnovu obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova, na najbolji mogući način provodi i na lokalnoj razini i da taj projekt u mnogim gradovima, a u Subotici osobito, daje rezultate.

– Prethodnih nekoliko godina unaprijedili smo funkcioniranje obrazovnih ustanova kroz unaprjeđenje uvjeta rada i kakvoće obrazovno-odgojnog procesa. Trudimo se da uvjeti u kojima obrazovne ustanove rade budu na visokoj razini. I protekle godine pomogli smo da se u Muzičkoj školi poboljšaju uvjeti u kojima se djeca školuju jer je u zajedničkom interesu svih nas da ozračje jedne ovakve škole bude dostojno njezinog renomea – naglasio je gradonačelnik Laban.

Tivadár Bunford je, pored ostalog, kazao da je ponosan što se jubilej Muzičke škole obilježava u subotičkoj Sinagogi koja je, kako je naveo, ove godine zasjala punim sjajem, kao ispoliran i do savršenstva izbrušen dragulj materijalne i duhovne kulture.

12181_4.jpg

– Večeras ćemo imati čast slušati učenike Muzičke škole koji su izrasli u poznate i priznate umjetnike, a sav svoj napor i trud uložili su u vlastiti razvitak i napredak, ponosni što su potekli upravo iz Muzičke škole u Subotici. Želim se zahvaliti đacima, profesorima i direktorici te škole, jer neprestano sudjeluju u kulturnom životu grada Subotice, ističući zadovoljstvo što mogu biti dijelom svakog, za grad bitnog događanja. Upravo iz ovih razloga polažem nadu u daljnju uspješnu suradnju – rekao je Tivadár Bunford.

Uz zahvalnost svima koji su dali doprinos obilježavanju 150. godišnjice postojanja i rada Muzičke škole, direktorica Dragana Nikolić je rekla da će 2018. godina i dalje biti u znaku velikog jubileja koji će se obilježiti nizom koncerata, večerima komorne glazbe i nastupima učenika i maturanata.

12181_5.jpg

Muzička škola u Subotici, utemeljena 1868. godine, suvremena je i jedna od najboljih obrazovnih ustanova u zemlji. Uz Prvu srpsku muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Beogradu, Muzička škola u Subotici smatra se najstarijom na ovim prostorima. Iz nje su do sada izašli brojni vrhunski glazbnici. Po mnogo čemu je jedinstvena, pa i po tome što je jedina muzička škola u zemlji koja ima nastavu na srpskom i mađarskom jeziku.