Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položen temeljni kamen za Mađarski kulturni centar na Paliću

27.10.2018.

Na Paliću je danas položen temeljni kamen za Mađarski kulturni centar. Objekt se gradi u Bohinjskoj ulici, zauzimat će oko 800 četvornih metara i dijelom je projekta „Colourful Cooperation“ („Raznobojna suradnja“) vrijednog 3,7 milijuna eura koji se realizira u okviru europskog Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Srbija. U okviru istog projekta gradi se i Srpski kulturni centar u Mórahalomu. Radovi su u završnoj fazi i otvaranje objekta očekuje se početkom sljedeće godine.

12195_1.jpg

Podtajnik u Tajništvu za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović rekao je, obraćajući se prisutnima, da realizacija ovog projekta daje snažan poticaj razvijanju ukupnih kulturnih veza između srpskog i mađarskog naroda i da uspješna realizacija i postignuti rezultati opravdavaju dobre lokalne inicijative koje imaju za cilj umanjiti udaljenost od središta ovoga pograničnog područja.

Kako je podtajnik naveo, nesumnjivi značaj zrcali se, među ostalim, u omogućavanju dodatnog aktiviranja gospodarskih i turističkih potencijala ovog područja u cilju kreiranja boljeg poslovnog okružja za investicijske projekte i stvaranje boljih uvjeta za život građana.

12195_2.jpg

- Grad Subotica i Palić, pored toga, dobivaju još jedan prostor za učvršćivanje našeg međusobnog povjerenja na regionalnoj razini, što čini važnu pretpostavku i za druge aktivnosti koje nas u predstojećem razdoblju očekuju – zaključio je Vojnović.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istaknuo je da je polaganje temeljnog kamena za izgradnju Mađarskog kulturnog centra važan događaj kako za grad Suboticu i Palić, tako i za Srbiju, Mađarsku, ali i cijelu regiju, i da će ovaj objekt u budućnosti predstavljati točku susretanja, središte suradnje naša dva grada, naših naroda, naših država.

12195_3.jpg

– Stoljećima vlada mišljenje da granica znači podjelu. Slijedeći politike naših vlada, predsjednika Vučića, i premijera Orbana, mi u Subotici na to gledamo drugačije. Umjesto da granici dopustimo podijeliti nas, mi gradimo mostove koji nas povezuju. Jer imamo mnogo zajedničkog. Zajedničku viziju, zajednički cilj. Prekograničnu kulturu, prekograničnu ekonomiju i prekogranični duh bliske suradnje – naglasio je gradonačelnik Laban.

Gradnjom Mađarskog kulturnog centra, dodao je, mi jasno stavljamo do znanja da naša dva naroda u budućnosti žele unaprjeđenje svih vrsta odnosa, zajedničke ekonomske pothvate, razmjenu kulturnih projekata, razmjenu znanja, bolji život za nove generacije.

Zamjenica gradonačelnika i odgovorna menadžerica projekta „Raznobojna suradnja“ Timea Horvát smatra da je realizacija ovog projekta veoma značajna jer će se prekogranična suradnja između srpskog i mađarskog naroda odvijati na višoj kulturnoj razini.

12195_4.jpg

- Upoznajući se, stvorit ćemo priliku za više naučiti o vlastitoj kulturi, umjetnicima, historiji... Mislim da smo, samim time, izgradili jedan most koji će približiti i u ekonomskom, i u turističkom, i u kulturnom smislu narode s obiju strana granice – ocijenila je Timea Horvát.

Gradnja objekata sa srpske i mađarske strane jedan je od pet Interreg-IPA projekata iz programa prekogranične suradnje Mađarske i Srbije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Objekt koji se gradi u Bohinjskoj ulici vrijedan je 77 milijuna dinara, a bit će završen na ljeto 2019. godine.

Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Mórahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta „Raznobojna suradnja” su i razvitak sveobuhvatne kulturne strategije za cijelu mađarsko-srpsku pograničnu regiju, pokretanje onlajn centra za informacije i vijesti na srpskom i mađarskom jeziku i integriranje Novog Sada, buduće europske prijestolnice kulture i okružnih regija, u kulturni i turistički život srpsko-mađarske pogranične regije.

12195_5.jpg