Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana komemoracijama žrtvama iz 1944. i 1945. godine

02.11.2018.

Na Senćanskom groblju, kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, održana je komemoracija nevino stradalim žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Vijence na spomenik „Ptica slomljenih krila“ u ime subotičke lokalne samouprave položili su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford, u ime Skupštine AP Vojvodine predsjednik István Pásztor i potpredsjednica Snežana Sedlar, a u ime Pokrajinske vlade Pokrajinski tajnik za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost spolova, Predrag Vuletić.

12205_1.jpg

Vijence na spomenik položili su i veleposlanik Mađarske u Beogradu Attila Pintér i generalni konzul Mađarske u Subotici János Babics, predstavnici generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, konzuli Mihael Tomšić i Hrvoje Vuković, predstavnici nacionalnih savjeta mađarske, hrvatske, njemačke i bunjevačke nacionalne manjine, kao i predstavnici nekoliko političkih stranaka i udruženja.

Obraćajući se nazočnima poslije ekumenske liturgije, koju su slupa služili svećenici Rimokatoličke, Evangeličke i Reformatske crkve i predstavnik Židovske općine Subotica, Tivadár Bunford je podsjetio da je na zidu kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, 26 mramornih ploča s 852 imena žrtava, na temelju podataka iz 2003. godine, ali da se, kako je rekao, ovaj žalostan popis imena na temelju istraživanja tijekom proteklih 15 godina proširio za još 158 imena žrtava.

Ako samo plošno pogledamo popis imena žrtava, istaknuo je, na temelju njihovih imena i godina života može se ustanoviti da tadašnja okrutna osvetnička ofenziva nije štedjela nikoga tko je bio žigosan kao „ratni zločinac“, „izdajnik“ ili „neprijatelj naroda“.

12205_2.jpg

– Uopće nije bilo bitno radi li se o jednoj dvanaestogodišnjoj djevojčici ili o osamdesetogodišnjaku. Počiniteljima krvne osvete nije bilo bitno je li osoba bila Mađar, Nijemac, Hrvat, Srbin ili neke druge nacionalnosti - svakog koga su oni smatrali neprijateljem deportirali su i pogubili! Zbog toga odajemo počast ne samo žrtvama mađarske nacionalnosti već i građanima drugih nacionalnosti! I sada – kao i prilikom dosadašnjih komemoracija – naša sjećanja na žrtve nemaju za cilj prizivati osvetu, već su u službi pomirenja – naglasio je Bunford.

Iz Subotice i iz 19 okolnih naselja deportirani su ljudi i bili pogubljeni, mnogo ih je prije pogubljenja na okrutan način mučeno, istaknuo je Bunford, i dodao da o ovim stravičnim zločinima iz pristojnosti detaljnije ne bi želio govoriti.

– Sva ova stravična događanja bila su prije 74 godine i sada su ne samo bračni drugovi, braća i sestre žrtava već i njihova djeca preminula. Naša je obveza i dalje se starati i njegovati uspomenu na žrtve i to predati mladoj generaciji – poručio je Tivadár Bunford.

12205_3.jpg

Danas je i na Spomen groblju kod Bagrema, u Bajmaku, održan prigodan program u povodu sjećanja na nedužne žrtve strijeljane 2. studenog 1944. godine. Komemorativni skup održan je i u Čantaviru.